Noi restricții după sărbătorile de iarnă? Răspunsul lui Raed Arafat

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 31 dec 2020, 17:57

De mai bine de zece luni de zile, pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii pe întreg globul. Deși vaccinurile anti-covid au început deja să fie distribuite, tot trebuie să respectăm restricțiile impuse de autorități.

Dacă până acum, toți românii sperau că vor scăpa de restricții odată cu ajungerea în țară a vaccinului anti-covid, se pare că guvernanții sunt de altă părere.

Restricții după sărbătorile de iarnă

Mulți dintre cetățeni ignoră restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului din China. Astfel, Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat într-o postare pe pagina personală de facebook, că restricțiile impuse de autorități nu vor fi ridicate dacă 60-70% din populaţie nu se va imuniza.

“Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor sanitare, este calea sigură pentru ca viața noastră, a tuturor, să revină la normal. Dar trebuie să fim conștienți de un lucru – dacă 60-70 la sută din populație nu se va imuniza, nu putem spune că riscul a trecut și că restricțiile vor fi ridicate.”, a spus Raluca Tucan.

Citeste si: Câte mutații are virusul SARS-CoV-2 până acum? Dr. Radu Ţincu: „Vaccinul poate deveni inutil“

Totodată Raed Arafat, șeful DSU a spus că „Regulile care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern rămân. Nu avem intenția să înăsprim regulile, dar nu avem intenția să relaxăm regulile”.

Ce nu avem voie să facem de Revelion

  Raed Arafat a fost întrebat dacă avem voie să petrecem cu toată familia şi prietenii acasă, în noaptea de Revelion.

„În casă nu există şi nici nu au existat reguli care să impună un anumit număr de persoane. Nu putem să impunem acest lucru în casele oamenilor. Recomandarea în interiorul casei este să sărbătorească în familie restrânsă, fără să primească persoane care nu stau în casa respectivă. În cazul în care primesc persoane, trebuie să aplice toate măsurile de siguranţă, inclusiv aerisirea, inclusiv purtarea măştii. De party-uri, petreceri, în apartamente, în case, în spaţiul lor privat, nimeni nu poate să intre peste ei acolo, dar asta înseamnă asumarea unui risc major.

Când sunt persoane din mai multe familii care se întâlnesc acolo, riscul de transmitere este unul foarte serios”, a declarat șeful DSU.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, șeful DSU a fost întrebat și dacă putem să ieșim pe stradă, la ora 24, pentru a marca momentul trecerii în Noul An.

„Regula orei 23.00 este valabilă. După ora 23 se iese doar cu declaraţie pe proprie răspundere, pentru motivele care există în regulamentele din hotărârea de guvern. Dacă cineva stă în casă şi iese în faţa casei, nu cred că o să-l oprească cineva.

Dacă se transformă într-o petrecere în stradă a mai multor oameni, normal că este încălcarea regulilor. Ieşirea în faţa casei să te uiţi la focurile de artificii, nu cred că o să spună cineva ceva. Dar ieşirea de a face o petrecere în stradă cu toată lumea nu este permisă.

Cea mai bună soluţie este, în acest an să acceptăm să privim focurile de artificii din apartament, din casă, de pe geam, de pe balcon şi să evităm ieşirea şi interacţiunea cu alte persoane cu care nu stăm împreună. Regula orei 23 nu se va schimba”, a subliniat Arafat.

Principalele restricții după sărbătorile de iarnă

Art. 1  Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune  instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la 2 nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Art. 2 În vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca  toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu,  iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii.

Citeste si: Persoanele care au avut coronavirus mai trebuie să se vaccineze? Răspunsul medicilor: „În momentul în care îşi administrează vaccinul...”

Art. 3  În vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în  unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

Art. 4  - (1) În toate localitățile din România, se propune  interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

Art. 6 Se propune interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.