Noi restricții pentru valul 5 de Covid-19. La ce oră se închid magazinele de sâmbătă, 8 ianuarie

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 06 oct 2022, 07:25

Virusul Sars-Cov-2

Sursa: PixaBay

Numărul de cazuri cu varianta Omicron este în creștere accelerată, iar România este lovită în prezent de valul 5 al pandemiei de Covid-19. În acest context, starea de urgență se prelungește și noi restricții intră în vigoare.

Pandemia de Covid-19 cu care se confruntă în continuare planeta dă mari bătăi de cap atât populației, cât și specialiștilor în domeniu și oamenilor politici. Din această cauză, anumite măsuri restrictive trebuie luate de către conducerea statului pentru a proteja populația împotriva evoluției virusului.

Odată cu apariția variantei Omicron a virusului Sars-Cov-2, România a înregistrat o creștere uriașă a cazurilor de infectare cu Covid-19, ceea ce reprezintă în prezent valul numărul cinci al bolii.

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a discutat miercuri despre prelungirea stării de urgență și restricțiile care vor intra în vigoare.

În urma ședinței CNSU, s-a stabilit concret prelungirea stării de urgență actuală și s-au discutat restricțiile care se vor pune în practică începând cu data de 8 ianuarie, decise în condițiile în care numărul de cazuri infectare cu Omicron este în continuă creștere.

Când se închid magazinele

Mai multe restricții vor fi impuse din cauza prelungirii stării de urgență. Printre acestea se numără atât câteva măsuri vechi rămase în picioare din momentul impunerii stării de urgență de pe 8 decembrie 2021, cât și unele noi care diferă de acestea.

Una dintre restricțiile care va intra în vigoare începând cu 8 ianuarie 2022 este legată de programul tuturor magazinelor, atât alimentare, cât și non alimentare.

Conform celor mai recente modificări, acestea își vor menține momentul închiderii la ora 22:00, indiferent de activitatea pe care o desfășoară.

Citeste si: Italia introduce vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani, după o creștere accelerată a cazurilor de infectări cu COVID-19

În acest sens, persoanele care doresc să își facă cumpărăturile alimentare și nu numai, trebuie să ia în calcul faptul că toate magazinele vor fi închise la ora 22:00, timpul necesar achiziționării produselor fiind limitat în funcție de momentul închiderii.

Școlile rămân deschise

În ciuda creșterii accelerate a numărului de cazuri de infectare cu noua variantă Omicron a virusul Sars-Cov-2, școlile vor rămâne deschise. Școala în mediul online a reprezentat un impediment atât pentru elevi, cât și pentru profesori, aceștia neputându-și menține activitatea educațională în condiții optime. Acest lucru a necesitat revenirea în format fizic în sălile de clasă, lucru potrivit pentru continuarea activității didactice la cele mai înalte standarde cu putință.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu toate acestea, revenirea în bănci se va face prin intermediul testării elevilor și a cadrelor didactice cu ajutorul bugetului de stat, lucru ce va preveni posibila infectare cu Covid-19 la școală.

Pe lângă aceasta, Guvernul a propus oferirea unor pachete de măști medicinale pentru elevii cu posibilități materiale reduse cu scopul protejării lor și a celor din jur.

„În școli, pentru protejarea sănătății copiilor și a personalului didactic, s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală”, se arată de către Guvernul României.

Noi restricții

Pe lângă toate aceste noi restricții, alte măsuri includ obligativitatea purtării măștii chirurgicale sau de tip FFP2 în toate spațiile publice închise și deschise, fără excepții, și introducerea alternanței programului de lucru și a șomajului tehnic cu scopul continuării funcționării în condiții bune a serviciilor publice și a activităților economice.

Citeste si: O noua varianta a virusului COVID-19 a fost descoperită: E484K, noua tulpină periculoasă, care poate face până la 46 de mutații

Despre pacienții infectați cu Covid-19, Ministrul Sănătății a afirmat recent faptul că aceștia vor beneficia de tratament în centrele de evaluare ambulatorie, cu scopul de a evita supraaglomerarea spitalelor publice și private. Persoanele infectate ar trebui să ajungă în aceste centre încă din prima zi de la momentul testării pozitive pentru coronavirus, pentru a putea beneficia în cel mai scurt timp de tratamentul adecvat.

Printre restricțiile impuse de starea de urgență din data de 8 decembrie rămân în vigoare următoarele: permiterea accesului în mall-uri, hoteluri, restaurante sau săli de sport și celor care fac test rapid sau RT-PCR, permiterea accesului tuturor persoanelor în magazinele nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană și eliminarea carantinei pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID.

Restricțiile noi vor intra în vigoare la data de 8 ianuarie 2022, cu scopul scăderii numărului de cazuri de Covid-19. Despre posibilitatea evoluției valului 5, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a elaborat 3 scenarii diferite: optimist, mediu și pesimist. Conform celor mai recente estimări, vârful valului cauzat de apariția variantei Omicron va fi atins printr-un număr de 25.000 de cazuri noi pe zi, în luna februarie a noului an.

 

Sursă: hotnews.ro