Noi schimbări în ceea ce privește pregătirea românilor pentru război. Anunțul a fost făcut de MApN

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 06 iul 2022, 13:23

Noi schimbări în ceea ce privește pregătirea românilor pentru război

Sursa: istock

Ministerul Apărării Naționale a lansat un nou proiect de lege prin care cere modificarea legii în ceea ce privește antrenare românilor pentru un posibil război. În urma dezbaterii publice care urmează să aibă loc, se pot adopta schimbări importante.

Ministerul Apărării Naționale a lansat un proiect de lege nou prin care solicită modificarea legii pe baza căreia românii vor fi antrenați pentru un posibil război.

Conform primelor informații, Ministerul Apărării Naționale dorește ca, în cazul unui război, românii să revină în țară. Cu toate acestea, regula va putea fi aplicată doar în cazul persoanelor care, în acte, încă au domiciliul stabilit în România, conform observatornews.ro, relatează spynews.ro.

Ce se va întâmpla dacă legea va fi adoptată?

În cazul în care legea va fi adoptată, polițiștii care se află în închisoare și foștii polițiști urmează să intre în categoria rezerviștilor, iar mobilizarea lor pentru instruire va fi de 15 zile pe an.

De asemenea, persoanele care nu au făcut niciun stagiu militar până în aceste momente vor avea posibilitatea de a efectua un stagiu militar ce se va desfășura timp de patru luni.

La finalul acestuia, urmează ca fiecare persoană instruită să primească trei salarii medii brute.

Noi schimbări în ceea ce privește pregătirea românilor pentru război
[Sursa: istock]

Virgil Bălăceanu, general locotenent, a declarat, conform capital.ro, că serviciul militar obligatoriu în țara noastră încă nu a fost introdus. Cu toate acestea, armata României dorește completarea unităților de rezerviști cu persoanele care doresc să o facă voluntar.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

De asemenea, acesta a mai declarat că armata obligatorie urmează să fie introdusă doar dacă Parlamentul sau președintele României ar declara: stare de mobilizare, de război sau de asediu.

Citeste si: Volodimir Zelenski, anunț de ulimă oră despre România: „S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană”

Pentru moment, România nu va introduce armata obligatorie

„La ora actuală Armata României are în planurile de mobilizare-completare ale unităților rezerviști. Ne referim la bărbații din România care au satisfăcut stagiul militar până în 2007 și care fac parte din rezerva operațională. Rezerva operațională este îmbătrânită, perspectiva este însă că această rezervă operațională să fie înlocuită cu o rezervă mai tânără. Această înlocuire se va face pe baza voluntariatului. Un proces este deja început prin adoptarea Legii statutului rezervistului voluntar, în 2015.

Citeste si: Joe Biden, concluzie despre războiul dintre Rusia- Ucraina, la finalul summitului de la Madrid: „Războiul s-ar putea încheia mâine dacă Rusia își încetează comportamentul irațional”

Dacă se vor aproba amendamentele la legea pregătirii populației pentru apărare, legea introduce serviciul voluntar militar în termen, deci tot pe bază de voluntariat, timp de patru luni de zile. După terminarea serviciului, tinerii, bărbați și femei, până la vârsta de 35 de ani pot să opteze pentru o asemenea pregătire, primesc și ei să-i spunem o motivație financiară, e vorba de trei salarii medii pe economie. Rezerviștii voluntari sunt plătiți, au o indemnizație lunară, iar pe perioada de pregătire anuală, care este de 15 zile, primesc drepturile salariale pe care le are un militar în activitate pe funcția pe care se găsește rezervistul voluntar”, a spus Virgil Bălăceanu la RRA.