Noi schimbări în Codul muncii. Începând de sâmbătă întră în vigoare o nouă lege pentru cei care vor să iasă la pensie

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 oct 2023, 00:05

O nouă lege pentru cei care vor să iasă la pensie a fost promulgată și va intra intra în vigoare de sâmbătă.

Sursa: https://www.pexels.com/

O nouă lege pentru cei care vor să iasă la pensie a fost promulgată și va intra intra în vigoare de sâmbătă.

O nouă lege pentru persoanele care vor să iasă la pensie în acest an a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea intră în vigoare sâmbătă, 14 ianuarie.

O nouă lege pentru cei care vor să iasă la pensie a fost adoptată

O nouă reglementare a fost oficializată care va rezolva una dintre cele mai mari probleme ale celor care doresc să își reconstituie vechimea pentru pensie.

Astfel că, prin noua reglementare în locul tarifelor aleatorii, care pot fi excesiv de mari, percepute de firmele de arhivare, vor exista limite tarifare stabilite legal. Înainte, se propusese decontarea cheltuielilor de către casele de pensii, iar Parlamentul a decis eliminarea acestei facilități deoarece ar presupune costuri multe prea mari și ar fi nevoie de mai mulți angajați ai statului care să se ocupe de aceste modalități. Autoritățile trebuie să actualizeze normele din domeniu, termenul-limită fiind luna februarie, pentru ca noile măsuri să fie pe deplin aplicabile.

Citește și: Pensii 2023: Vești bune la început de an! „Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început”

Această lege va intra în vigoare sâmbătă

Legea 26/2023 pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 din Codul muncii a fost publicată în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare începând de  sâmbătă, 14 ianuarie. Totuși, măsurile conținute de noua lege se vor putea aplica efectiv doar după ce sunt modificate și normele metodologice ale Legii Arhivelor Naționale, termenul stabilit de actul normativ pentru asta fiind 30 de zile de la intrarea acestuia în vigoare, mai exact de la data de 13 februarie 2023.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Ce prevede această lege

Noua lege, prevede printre altele și o limitare a tarifelor percepute de firmele autorizate să presteze servicii de arhivare, fără a se indica propriu-zis niște limite, s-a stabilit că aceste tarife maximale vor fi indicate, anual, de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). În urmă cu câteva luni, s-a propuse ca tarifele să fie scutite de TVA, însă deputații nu au fost de acord.

Atât actualii cât și foștii salariați au făcut numeroase reclamații în ceea ce privește costurile uriașe ale serviciilor de arhivare private și faptul că, pentru a-și reconstitui vechimea pentru stabilirea cât mai corectă a pensiei, sunt nevoiți să scoată și mii de lei din buzunar.

Tocmai din acest motiv, propunerea inițială prevedea că, doar o dată pe an, casele de pensii vor deconta cetățenilor cheltuielile făcute cu aceste servicii arhivistice, dar deputații nu au fost de acord nici cu acest lucru, așa că, din cauza costurilor ridicate și a lipsei de personal, au eliminat prevederile respective din text. De aceea au ales să elimine prevederea care ar fi pus în sarcina Arhivelor Naționale costurile implicate de predarea documentelor în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind stagiile de cotizare la pensiile publice.

O nouă lege pentru persoanele care vor să iasă la pensie în acest an a fost publicată în Monitorul Oficial.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

Citește și: Carduri energie 2023: Când intră banii pentru prima tranșă? Ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie 2023

Noua lege stabilește că obligarea celor care predau aceste documente spre arhivare să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare sau radierea din registrul comerțului. De asemenea, aceasta mai prevede că cei care dețin documentele (creatorii sau deținătorii lor, inclusiv succesorii în drepturi ai acestora) vor fi obligați să elibereze, la cererea celor interesați, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, în cel mult 60 de zile calendaristice – acum, legea nu prevede un termen maxim. Legea mai conține și o nouă modificare adusă Codului muncii unei prevederi care a fost introdusă în anul 2021, prin care   firmele vor fi obligate, în cazul insolvenței, falimentului sau lichidării să emită în cel mult 60 de zile calendaristice adeverințele de activitate salariaților și să facă închiderea carnetelor de muncă, riscând altfel o amendă între 300 și 1.000 de lei.

Sursă: capital.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.