Dacă noul proiect de lege pus în dezbatere va fi adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial, motocicliștii vor primi mai puține amenzi în perioada imediat următoare. Iată care sunt noile modificări ale Codului rutier în ceea ce îi privește pe motocicliști și cum vor autoritățile să rezolve o „scăpare legislativă” veche de 20 de ani.
Mai puține amenzi pentru motocicliști. Cum ar putea fi modificat Codul rutier?
Codul rutier aflat în vigoare nu face distincție între vehiculele rutiere, astfel că atât autoturismele, cât și motocicletele și mopedele sunt încadrate în aceeași categorie, în contextul în care acestea din urmă sunt definite ca autovehicule cu 2 roți. Prevederile Codului rutier arată că toți conducătorii trebuie să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.
„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un
Astfel, dacă sunt opriți în trafic de polițiști și nu au asupra lor aceste materiale, atât conducătorii auto, cât și motocicliștii riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 580 și 725 de lei.
În acest sens a fost pus în dezbatere un nou proiect de lege prin care motocicliștii, dar și conducătorii de scutere sau mopede să nu mai fie obligați să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.
Astfel, se dorește modificarea Codului rutier, astfel încât vehiculele din categoriile AM, A1, A2 și A să fie exceptate de la obligativitatea de a avea asupra lor trusa medicală de prim ajutor, cele două triunghiuri reflectorizante și stingătorul de incendiu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
„Adesea ne întâlnim cu erori în legea română, erori care nu sunt făcute cu rea-credință, ci au rămas scrise negru pe alb de-a lungul anilor, până când o situație le aduce înapoi la suprafață (…) Într-un caz recent din județul Cluj, a fost mediatizat faptul că un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliștii asupra cărora nu se putea reține o altă ilegalitate. Acest abuz a fost facilitat de o astfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare. În cazul unui accident, indiferent de gravitate, șoferul catapultat de pe motocicletă, cărând în spate un extinctor, se supune unui risc suplimentar de impact cu un obiect contondent, care poate duce la fracturi de coloană, paralizie și alte tipuri de handicap permanent”, este de părere senatorul USR Cristinel Gabriel Berea, cel care a redactat textul proiectului de lege, potrivit libertatea.ro.
Petiție pentru modificarea Codului rutier pentru motocicliști
Pe lângă proiectul de lege aflat în dezbatere, Asociația motoADN a lansat în mediul online o petiție prin care cere Parlamentului României și Ministerului de Interne să excludă motocicletele și mopedele de la obligativitatea de a avea stingător de incendiu, două triunghiuri reflectorizante și trusa medicală.
„Considerăm că această prevedere este o scăpare legislativă care trebuie remediată. Prin această petiție am vrut să facem auzită vocea comunității moto din România și altundeva decât în grupurile noastre de nișă, pentru că mesajul trebuie să ajungă mai departe. Solicităm așadar Parlamentului României, Ministerului Transportului și Ministerului de Interne să excludă motocicletele și mopedele de la aplicarea prevederilor articolului 8 din Ordonanța de Urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.”, a precizat Răzvan Pavel, Președintele Asociației motoADN.