Noi schimbări în Codul rutier. Ce riscă șoferii care parchează pe trotuar

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 24 iul 2023, 00:05

Mașinile parcate pe trotuare ar putea fi ridicate de poliția rutieră 

Sursa: unsplash

Șoferii vor fi nevoiți să fie mai atenți unde își parchează mașinile în perioada următoare. Autoritățile au anunțat noi schimbări ale Codului rutier. Iată ce riscă șoferii care parchează pe partea carosabilă și pe trotuare.

Pentru a rezolva problema parcărilor ilegale, autoritățile au decis să schimbe Codul rutier și să introducă sancțiuni mai drastice pentru șoferii care parchează pe trotuare. Iată ce modificări au fost anunțate și ce trebuie să știe șoferii.

Schimbări Cod rutier 2022. Cum vor fi sancționați șoferii care parchează pe trotuar?

Autoritățile își propun să schimbe din nou Codul rutier, astfel încât să introducă noi prevederi legate de parcarea mașinilor.

Astfel, șoferii care își parchează mașinile pe partea carosabilă sau pe trotuare ar putea rămâne fără ele, acestea urmând să fie ridicate de poliție.

Noua modificare a Codului rutier a fost votată de deputați, iar pentru a intra în vigoare mai trebuie ca legea să fie promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, dar și să fie publicată în Monitorul Oficial. 

Citeste si: Bolile care te pot lăsa fără carnet de conducere, dacă nu iei tratament. Ce spune legea în vigoare

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cei care își doresc modificarea Codului rutier au motivat că este nevoie de această măsură pentru a-i descuraja pe cei care parchează ilegal pe trotuare, având în vedere că, în acest fel, pot pune în pericol viața pietonilor, aceștia fiind nevoiți să folosească partea carosabilă pentru a se deplasa. 

„Poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță.

Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”,  au precizat cei care au inițiat proiectul de lege, potrivit avocatnet.ro.

Dacă până acum legea prevedea ca doar mașinile parcate ilegal pe partea carosabilă să poată fi ridicate de autorități, acum, noua lege extinde măsura și asupra celor care își parchează mașina pe trotuar. Practic, după ce legea va intra în vigoare, mașinile parcate neregulamentar pe trotuare vor putea fi ridicate de autorități și depozitate în locuri special amenajate, de acest lucru ocupându-se administrațiile publice locale sau  administratorul drumului public.

În prezent, Codul rutier nu prevede ca mașinile parcate pe trotuare să fie ridicate de către autorități. Ba mai mult decât atât, șoferii pot parca pe trotuar doar dacă există un indicator sau un marcaj care să le permită acest lucru și numai dacă rămâne suficient spațiu pentru circulația pietonilor, mai exact cel puțin un metru lățime. 

Citeste si: Cum pot șoferii să își reducă perioada de suspendare a permisului. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească