Noi schimbări la Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022. Cum vor fi corectate lucrările elevilor din Călărași și Dâmbovița

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 24 feb 2023, 02:15

La Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022, lucrările elevilor din județele Călărași și Dâmbovița vor fi corectate digitalizat

 

Sursa: pexels

Ministerul Educației a anunțat noi schimbări la Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022 pentru elevii care vor susține examenele în județele Călărași și Dâmbovița. Cum vor fi corectate lucrările în acest an?

Ministerul Educației este de părere că sistemul educațional din România trebuie să se schimbe, iar un prim pas în acest proces a fost anunțat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Lucrările la BAC 2022 și Evaluarea Națională 2022 vor fi corectate într-un mod diferit în județele Călărași și Dâmbovița, fapt care va împiedica frauda la cele două examene naționale în acest an. 

Corectare digitalizată la Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022. Cum vor fi evaluate lucrările elevilor din Călărași și Dâmbovița? 

În acest an, Ministerul Educației anunță o premieră în ceea ce privește corectarea lucrărilor la Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022, în județele Călărași și Dâmbovița. Pentru a se asigura că notele vor fi acordate într-un mod cât mai corect și nu vor exista suspiciuni de fraudă, autoritățile au anunțat că lucrările vor fi corectate în format digital. Mai exact, deși elevii vor susține examenele pe hârtie, ulterior, lucrările vor fi scanate în fața acestora și transmise către profesorii evaluatori prin intermediul unei platforme.

Pentru a realiza acest lucru, Ministerul Educației a anunțat că va fi folosit un scanner cu recunoaștere de text, iar platforma securizată va fi pusă la dispoziție de o entitate privată care a încheiat un parteneriat cu ministerul Educației. 

Practic, profesorii evaluatori nu se vor cunoaște între ei, vor primi lucrările în mod electronic, ceea ce ar trebui să prevină situațiile în care notele sunt acordate în mod greșit.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că este vorba despre un proiect pilot care se aplică doar la nivelul județelor Călărași și Dâmbovița, dar că se dorește extinderea lui la nivelul întregii țări.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Tot anul acesta vom evalua, un lucru extrem de ambițios, standardizat și digitalizat, cu titlu pilot, Evaluarea Națională și Bacalaureatul în două județe.

În Călărași și Dâmbovița vom avea aceste examene care nu impietează cu nimic asupra prestației candidaților elevilor, dar noi le vom colecta informatizat, profesorii corectori vor primi informatizat lucrările, nu vor mai corecta la aceeași masă, nu se vor cunoaște unul cu celălalt, și atunci, sigur că da, și relevanța notelor va putea să înregistreze un plus. Această platformă, pentru a putea administra Evaluarea Națională și BAC-ul la nivel pilot, va fi pusă la dispoziție tot de o entitate privată in parteneriat cu ministerul Educației.
Am achiziționat deja scanner cu recunoaștere de text. Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor. Elevul nu suferă cu nimic. După ce vor fi scanate vor fi transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori. Profesorii nu vor mai avea acea presiune de timp, să stea de la ora 8 la ora 14 într-o sală în centrul de corectură, ci vor primi lucrările anonimizate pentru a fi corectate în format electronic.
Și evaluatorul 1 și evaluatorul 2, nu se cunosc între ei. Mai departe este necesar ca ministerul să dezvolte propriile platforme informatice pentru a gestiona aceste lucruri. Suntem într-un moment în care trebuie să facem ceva, mai ales post pandemie, în care trebuie să punem în practică obiectivele din România Educată, în care nu avem aceste instrumente la îndemână: platformă pentru evaluare standardizată sau pentru susținere digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC. Apelăm la parteneriate private, limitate în timp, doar pentru anul 2022, și va trebui să folosim resursele din PNRR disponibile pentru digitalizare pentru ca ministerul Educației să își dezvolte propriile platforme.Vrem sau nu, ne place sau nu, educația va evalua mult mai mult spre digital. Profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți”,
a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Citeste si: Bacalaureat 2022. Când încep înscrierile pentru examenul de BAC 2022. Cererea de înscriere pe care trebuie să o completeze elevii de clasa a XII-a

Ce trebuie să facă elevii din Călărași și Dâmbovița după terminarea examenelor? 

Elevii din Călărași și Dâmbovița care vor susține examenul de Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022 vor preda lucrările profesorilor supraveghetori, iar ulterior, acestea vor fi scanate și trimise direct către platforma de corectare. Autoritățile spun că această măsură poate înlătura subiectivismul anumitor profesori, dar și erorile umane care pot să apară din cauza oboselii sau neatenției. 

„Se elimină în bună parte erorile umane şi subiectivismul. Nu o să mai poată comunica între ei evaluatorul unu cu evaluatorul doi. Nu ar trebui să fie diferențe mari. Am văzut 60 de mii de note schimbate anul trecut la un singur examen, enorm!”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, potrivit observatornews.ro 

Citeste si: Calendar Bacalaureat 2022. Programul probelor la BAC 2022. Când încep probele scrise în acest an și când vor fi afișate primele note

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?