Noi schimbări la legea pensiilor în 2025! Președintele a făcut anunțul

Autor: Bianca Vidoi

Noi schimbări la legea pensiilor în 2025

Sursa: Shutterstock

Președintele interimar al României a anunțat că vrea să aducă noi schimbări asupra legii pensiilor în 2025.

Legea pensiilor urmează să sufere noi modificări în anul 2025, așa cum a anunțat Ilie Bolojan. Președintele interimar al României a anunțat ce categorie de români nu va mai putea să se pensioneze anticipat. 

Noi schimbări la legea pensiilor în 2025

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat o schimbare importantă asupra legii pensiilor. Magistrații sunt vizați de această modificare a legii pensiilor, urmând să se elimine o facilitate care îi ajuta pe angajați să se pensioneze anticipat.

În prezent, magistrații din România se pensionează la vârste destul de mici față de restul angajaților din România, mai exact la 47 sau 50 de ani.

Ilie Bolojan a specificat că legea actuală a pensiilor speciale nu este una corectă față de restul românilor, dorindu-se modificarea urgentă a acesteia.

Citește și: Schimbări la pensiile speciale! Crește vârsta de pensionare de la 1 ianuarie 2026

„Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistraţii la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale şi după care ar putea să fie într-adevăr valorificată această experienţă în serviciul public. Nu e doar o problemă de faptul că nivelul unei pensii nu este justificat cu anii de muncă, e o problemă de calitate şi de încredere în sistemul de justiţie, pentru că, cu cât ai sentinţe mai de calitate, mai predictibile, care respectă speţele- în speţe identice, la instanţe diferite să ai aceleaşi

sentinţe- asta înseamnă că ai predictibilitate. Şi va scădea mult numărul de procese”  a declarat Ilie Bolojan într-un interviu, potrivit digi24.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Oana Roman a fost nevoită să meargă la spital! Care este motivul vizitei sale? "Mă duc la spital. N-am arătat asta, pentru că trebuia să le duc pe toate până la capăt."

Președintele interimar al României a menționat și că magistrații trebuie să aibă o carieră normală, așa cum este cazul și în alte domenii. Se propune astfel ca vârsta de pensionare a magistraților să crească treptat la 65 de ani, până în anul 2045. Această vârstă este una stabilită și pentru alți funcționari publici.

„Una este să lucrezi la valoarea pensiei și alta este să lucrezi la vârsta de pensionare”,  a

adăugat Ilie Bolojan, potrivit redactia.ro.

Ce prevede actul normativ depus 

Partidele din coaliția de guvernare susțin această propunere a lui Ilie Bolojan. Marți, 8 aprilie 2025, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au depus în Parlament un proiect de lege prin care se dorește creșterea vârstei de pensionare a magistraților, dar și tăierea pensiilor speciale. Dacă actul normativ va fi aprobat, atunci schimbările vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2026.

Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la CCR, alături de personalul de specialitate juridică se vor putea pensiona și beneficia de pensia specială dacă au o vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, dar și o vârstă de minim 48 de ani, potrivit stirileprotv.ro.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2026, prin derogare de la prevederile Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) din aceeaşi lege se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani. Această vârstă de pensionare creşte conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege", arată proiectul de lege.