Scumpiri din ce în ce mai mari la alimentele de bază sunt anunțate pentru perioada următoare. Românilor le era, oricum, foarte greu să se descurce cu prețurile și până acum, dar, din luna decembrie, situația va fi din ce în ce mai grea.
Scumpiri la alimentele de bază, în prag de sărbători
Niciun sector nu a scăpat de scumpirile de anul acesta, dar cel mai greu se resimt scumpirile din sectorul alimentar și cele legate de gazele naturale și de electricitate.
Până în momentul de față, cele mai puternice scumpiri au fost la alimentele de bază. Zahărul este mai scump cu 62%, pentru ulei trebuie să scoatem cu 41% mai mult din buzunar, în timp ce făina este mai scumpă cu 35%, iar cartofii cu 31%.
Nici lactatele și pâine nu au scăpat de prețurile mai mari, acestea fiind mai scumpe cu 27%, în timp ce carnea de pui costă mai mult cu 20%, iar cea de porc cu
În scurt timp, se preconizează că un kilogram de carne de porc va ajunge la 30 de lei, de la 25 cât este în prezent. Mai mult decât atât, uleiul ar urma să ajungă în jurul sumei de 18 lei, iar laptele va fi și el mai scump cu 2 lei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
În luna decembrie, analiștii susțin că un coș de cumpărături va fi mai scump cu 15%, în comparație cu luna anterioară, însemnând, în medie, mai mult cu 30 de lei.
Noi scumpiri se anunță și pentru anul 2023
Veștile proaste, din păcate, nu se opresc aici și, deși toată lumea își dorește ca anul 2023 să vină cu o situație economică mai bună, acest lucru nu se va întâmpla. Prețul alimentelor va continua să crească.
Coaliția de guvernare a structurat un proiect prin care crește TVA-ul de la 9% la 19% pentru: cidru, sucuri și bere fără alcool. De asemenea, urmează taxa pe valoare adăugată pentru serviciile hoteliere, acesta urmând să ajungă de la 5% la 9%.
Chiar și așa, guvernanții sunt de părere că prețurile vor fi mai mici, deoarece prețul maxim pentru 1 kw va fi de 1,3 lei și nicio companie nu va putea cere mai mult.
„Mă aştept ca după intrarea in vigoare a ONG să avem scăderi de preţuri în zona produselor alimentare. Prețul de 0,68 lei/kW să rămână în continuare, există un calcul cu ministerul de finanţe şi este sustenabil pe bugetul de anul viitor. Nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei-kw pentru ca aici intervine statul si compensează”, susține Marcel Ciolacu, președintele PSD.