România se află pe locul 3 în topul țărilor europene cu cele mai mari deficite bugetare din ultimele 12 luni.
Citește și: 3 orașe romantice din România. Sunt perfecte pentru un weekend în doi
Când se vor anunța noile măsuri luate de Guvern
Noile măsuri fiscale vor fi supuse negocierilor de către liderii coaliției PNL-PSD.
Specialiștii din economie consideră că bunurile și serviciile vor cunoaște scumpiri de până la 14%, din cauza măsurilor precum renunțarea la TVA-ul de 5% și păstrarea cotelor de 9% și 19%, inclusiv la HORECA. Acestea au fost păstrate în urma unei discuții a premierului României cu Celine Gauer, reprezentanta Comisiei Europene, deoarece prim-ministrul s-a împotrivit creșterii TVA-ului.
În primele 5 luni ale acestui an, țara noastră a înregistrat un deficit bugetar de 2,32% din Produsul Intern Brut. Însă, bugetul trebuie să se încadreze până în cota de 4,4% din PIB. De aceea Guvernul propune măsuri fiscale bazate pe scumpiri și măriri de taxe.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Măsurile luate de coaliție mai includ și introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale, care depășesc valoarea de 500.000
de euro, cumulat. Însă, PNL s-a situat contra acestei măsuri deoarece aceasta ar afecta clasa de mijloc, așa că a rămas să se mai discute asupra măririi acestei taxe. Însă, cu toate acestea, restul taxelor au fost, deja, dezbătute de liderii coaliției, inclusiv legea pensiilor speciale, contestată de Înalta Curte de Casație şi justiţie în privința cumulării pensiei cu salariul de la stat.Citește și: R0-ALERT se schimbă! Ciolacu vrea un sistem de alertă mult mai pregătit pentru urgențe
Care sunt cele mai importante propuneri de până acum
- Ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%.
- Introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care, cumulat, depășesc 500 de mii de euro. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5.000 de euro anual la stat.
- Impozit de 1% pentru companiile a căror cifră de afaceri este peste 100 de milioane de euro.
- Majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3.750 în a doua, respectiv în construcții de la 4.000 la 4.500 de lei.
- Impozitul pe dividende majorat de la 8% la 10%. Procentul încă ar fi în dezbatere.
- Supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Președintelui României.
- TVA unic de 19%, eventual crescut la 21% sau 22%. În prezent, pentru anumite servicii, există cote reduse ale TVA-ului, cum ar fi TVA de 9% la alimentele de bază. Acest lucru ar duce la anularea cotelor diferențiate de TVA la Horeca, activități culturale, pâine, lapte, carne, cărți etc.
Citește și: Bugetarii ar putea rămâne fără vouchere de vacanță! Ce schimbări ar putea fi introduse
Ce alte domenii vor fi afectate de scumpiri
Totodată, va creşte taxa pe viciu, dar și acciza la tutun şi alcool. Vor fi scumpiri și pentru jocurile de noroc, care vor cunoaște un impozit crescut cu 10% la licența pentru aparatele de tipul păcănelelor. Un alt impozit care va fi mărit este cel pe câștigurile la bursă, acesta va fi majorat de la 1% la 10%.
Guvernul mai dorește să scadă cheltuielile bugetare cu un procent de 10%, prin eliminarea a 200 de mii de posturi libere şi prin realizarea de restructurări în rândul secretarilor de stat.
Cei care au fost absolviți de contribuția la sănătate, vor trebui să o plătească, de acum. În acest sens sunt vizați angajaţii din domeniul agriculturii, al construcţiilor și al industriei alimentare.