Noiembrie, luna unui mare cutremur de 7,6 grade care a avut loc in Romania! Vezi cand s-a intamplat!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 02 oct 2020, 11:30

In dimineata zilei de 10 noiembrie 1940, la ora trei dimineata, s-a declansat un mare cutremur la adancimea de 140-150 km, avand o magnitudine de 7,6 pe Scara Richter!

Urmarile cele mai grave s-au semnalat in sudul si centrul Moldovei, dar si in nord-estul Munteniei. Orasul Panciu a fost distrus in proportie de 90%, desi majoritatea cladirilor erau din lemn. De asemenea, orasele Focsani, Galati, Marasesti, Tecuci si Iasi au suferit distrugeri mari. In Bucuresti, principala distrugere a fost cea a blocului Carlton, desi au existat avarii serioase si la alte edificii.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a avut mai multe replici, inca din primele momente, dintre care 6 au atins magnitudini de peste 5,0.

Cea mai puternica replica s-a inregistrat in dimineata zilei de 11 noiembrie 1940, la ora 8h34min, avand magnitudinea 5,5 grade, intensitatea maxima VI, adancimea focala 150 km, replica ce a fost, se pare, resimtita usor si la Bucuresti. Seria de replici a continuat pana la inceputul lunmii decembrie 1940, dupa care s-a stins treptat. Studiile ulterioare au ajuns la concluzia ca marele cutremur din noiembrie 1940 a rupt segmentul inferior, cel mai profund, al blocului litosferic, undeva intre 135-160 km adancime, scrie cutremur.net.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.