Noile categorii de salariați care pot ieși la pensie mai devreme. Se pot pensiona înainte să împlinească 50 de ani

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 16 nov 2022, 16:21

Noi categorii de angajați care ies la pensie mai devreme

Sursa: Pixabay

Ce categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme, potrivit noilor modificări aduse Legii pensiilor. Acești salariți de pot pensiona înainte să împlinească vârsta de 50 de ani.

O nouă categorie de salariați va putea să iasă la pensie mai devreme, potrivit unui proiect de lege care a fost deja adoptat de Senat. Potrivit prevederilor, acești salariați vor putea ieși la pensie înainte să împlinească vârsta de 50 de ani.

Inițiatorii consideră că măsura e absolut necesară. Ce salariați pot ieși mai devreme la pensie și ce condiții trebuie să îndeplinească? 

Citește și: Românii cu pensii mici pot primi 4000 de lei în luna ianuarie. Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu

Ce salariați pot ieși mai devreme la pensie 

Potrivit unui proiect de lege care a fost deja adoptat de Senat, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet. Astfel, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor (nr.

263/2010) pentru balerini și acrobați, scrie avocatnet.ro.

Balerinii și acrobații beneficiază acum de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic, ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă, este de 50 de ani. 

Citește și: Pensionarii pot primi a 13-a pensie! Despre ce sumă este vorba și când pot intra pensionarii în posesia banilor

Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să iasă la pensie mai devreme

De vârsta de pensionare redusă amintită pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe lângă cea de balerin sau acrobat, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la

instrumente de suflat și cascador. 

Citește și: Câți bani în plus primesc pensionarii din 2023! Șeful Casei Naționale de Pensii a calculat cu cât vor crește pensiile românilor

Inițiatorii consideră că măsura e absolut necesară, „având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după

vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”. 

Pensia pentru limită de vârstă

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege. 

Vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare și stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt  stabilite în raport de luna și anul naşterii( anexa nr. 5  la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în  anexa nr. 5  la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Vârsta standard de pensionare  creşte:

 

  • pentru  bărbaţi  - de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011- ianuarie 2015;

pentru  femei-  de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie  2011- ianuarie 2030.  

Sursă: avocatnet.ro; www.cnpp.ro 

 

 

Taguri: