Burse de merit pentru elevii cu medii mai mici de 5. Ministerul Educației vine cu o explicație ”Demersul a respectat etapele prevăzute de legislația în vigoare”

Author: Diana Bostan
Actualizat: 01 nov 2023, 15:52

Burse de merit pentru elevii cu medii sub 5

Sursa: pexels.com

Elevii cu note de 5 și 2 au primit burse de merit. Potrivit unui raport publicat de ministerul Educației, aproape 8.500 de elevi cu medii mai mici de 5 au primit burse de merit.

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu s-a arătat revoltat de faptul că elevi cu medii mai mici de 5 au primit burse de merit în acest an școlar. Ministerul Educației a venit cu o explicație în acest sens.

Mii de elevi cu medii sub 5 au primit burse de merit

Ministerul Educației a comunicat faptul că aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit. Astfel că, 5.250

dintre elevii care au primit bursă de merit au medii cuprinse între 4.00 și 4.99. Un număr de 2.382 de elevi au primit bursă de merit având medicii cuprinse între 3.00 și 3.99, în timp ce 704 de elevi au avut media între 2.00 și 2.99. Potrivit datelor emise de ministerul Sănătății, 158 de elevi au avut media sub 2.00.

Citește și: „E o discriminare”. Cum este posibil ca un elev cu media 4,59 să primească bursă de merit în valoare de 450 de lei lunar. Explicațiile oferite de directorul școlii

În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 – 10.00. De menționat, de asemenea, faptul că 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 – 10.00”, a transmis ministerul Educației, potrivit edupedu.ro.

Ministerul Educației a explicat faptul că bursele de merit sunt acordate primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere.

Aceste burse au ca scop stimularea învățării individuale, încurajarea unei competiții constructive în fiecare clasă de gimnaziu și liceu din România, reducerea disparităților sociale, dar și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Reprezentanții ministerului Educației se apără și susțin că acordarea acestor burse a respectat etapele prevăzute de legislația în vigoare.

Premierul României s-a arătat revoltat de această situație

Marcel Ciolacu a declarat faptul că o asemenea situație este inadmisibilă și că elevii cu medii atât de mici nu ar trebui să primească burse de merit.

Citește și: Acești tineri vor primi 900 de lei de la stat! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a

spus Marcel Ciolacu.

Secretarul de stat al ministerului Educației a declarat faptul că va fi discutată noua Lege a Educației, iar una dintre prevederi va face referire și la aceste nereguli legate de acordarea burselor de merit.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?