Miercuri, 13 decembrie, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică propunerile de măsuri fiscale suplimentare pentru Legea 296/2023, stabilind ajustările privind creșterea pensiilor și a salariilor în 2024.
De ce este nevoie de măsuri fiscale suplimentare
Având în vedere situația curentă de la nivel geopolitic și economic, analizând evoluția veniturilor și cheltuielilor pe baza datelor operative și ajustărilor trimestriale, este esențială intensificarea eforturilor de colectare a veniturilor interne, conform programului stabilit pentru menținerea unui deficit bugetar controlat.
De asemenea, la nivelul cheltuielilor, este crucială o prioritizare atentă, evitându-se costurile asociate bunurilor și serviciilor neesențiale, fiind necesară implementarea unei planificări bugetare mai riguroase.
„În contextul economic și geo politic actual, extrapolând trendul veniturilor și a cheltuielilor pe baza datelor operative, precum și a modificările survenite în planificarea trimestrială, s- estimat că pentru ținerea sub control a deficitului bugetar este necesară sporirea eforturilor de colectare a veniturilor din economia internă la nivelul programat.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Iar pe partea de cheltuieli este necesară o prioritizare a acestora, în special evitarea de cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor care nu sunt absolut necesare, prudență în angajarea de noi cheltuieli și o mai mare rigurozitate în programarea cheltuielilor bugetare ”, scrie în nota de
În ce constau noile măsuri fiscale
Pe lângă schimbările din Legea nr. 296/2023, s-au introdus și alte reguli fiscale pentru a stabili limitele generale ale planului fiscal și bugetar pe termen mediu.
Printre noile măsuri fiscale luate în vizor, se numără:
- mărirea contribuțiilor la Pilonul II de pensii cu circa 0,2 puncte din procentul PIB, de la începutul anului 2024;
- introducerea impozitelor pe monopolul din domeniul gazului natural, al energiei electrice și a impozitului pe sume obținute din diferențe de preț la vânzarea gazelor naturale până la data de 31 decembrie 2025;
- creșterea taxelor pentru activitățile practicate în sfera jocurilor de noroc;
- sporirea eficienței colectării/ diminuarea evaziunii fiscale/ digitalizarea administrației fiscale.
Cele mai importante măsuri ce privesc cheltuielile bugetare constau în:
- mărirea cu 5% a salariului de bază pentru angajații plătiți din fonduri publice, înafară de personalul din domeniul învățământului, care va avea parte de o majorare salarială de 20%, care va fi aplicată în două tranșe în 2024, la 1 ianuarie și la 1 iunie;
- creșterea pensiilor de asigurări sociale cu 14,8%, din ianuarie 2024, și oferirea pensiilor calculate după noua formulă, în conformitate cu Legea nr.360/2023, referitoare la sistemul public de pensii.
Citește și: Ce măsuri fiscale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024?