Noile măsuri fiscale care au intrat în vigoare de pe 11 noiembrie. Excepțiile care se vor face la plata în numerar

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 nov 2023, 11:50

La data de 11 noiembrie au intrat în vigoare noile măsuri fiscale

Sursa: Unsplash

Noile măsuri fiscale au intrat în vigoare începând cu data de 11 noiembrie 2023, iar acestea sunt cele mai importante modificări ale Codului Fiscal.

Măsurile fiscale ce au apărut în Monitorul Oficial au intrat în vigoare începând cu data de 11 noiembrie, iar acestea sunt cele mai importante excepții pe care românii trebuie să le cunoască. Între timp, barurile şi restaurantele din Germania au început să ofere clienţilor reduceri de 5 sau chiar 10 la sută dacă oamenii plătesc numerar consumaţia. 

Care sunt noile măsuri fiscale care au intrat în vigoare

Ziua de 11 noiembrie a adus o serie de măsuri fiscale ce au intrat în vigoare, iar românii trebuie să le cunoască pe fiecare în parte, fiind cele mai importante. Una dintre cele mai importante măsuri face referire la suma de numerar pe care firmele o au în casierie la sfârșitul unei zile normale de muncă, ce nu poate depăși 50.000 de lei. Românii trebuie să știe că atunci când această sumă este depășită, diferența până la suma plafonată, mai exact 50.000

de lei, este depusă în conturile bancare ale acestor persoane în două zile lucrătoare. Trebuie să știm și că avansul spre decontare este de maxim 1.000 de lei pe zi.

Citește și: Noile măsuri fiscale: Cum vor fi impozitate salariile mai mari de 10.000 de lei. Noi schimbări la voucherele de vacanță, impozitul pentru IT-iști și pentru bănci

Luna noiembrie a adus o plafonare și atunci când vorbim despre plățile în numerar între persoanele fizice, astfel acestea vor fi reduse, la 1.000

de lei pentru fiecare client și 5.000 de lei între firmă și populație. Mai exact, firmele vor putea achita diferite servicii cu până la 5.000 de lei pe zi, suma fiind de două ori mai mică față de suma din prezent.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Creditarea firmei de către administrator sau asociați nu se va mai putea face în numerar, așa cum trage atenția consultantul fiscal Cornel Grama, potrivit economie.hotnews.ro. Încasările între operatorii economici vor fi plafonate la 5.000 de lei pe zi, în timp ce încasările realizate la magazinele de tipul cash and carry rămân limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei de persoană. 

Ce tipuri de plăți în numerar sunt interzise

Facturile ce au o valoare mai mare de 5.000 de lei şi, respectiv, de 10.000 lei, nu pot fi plătite în numerar dacă această sumă este fragmentată, în cazul în care plata are loc la magazinele de tipul cash and carry. Românii nu vor putea să plătească nici facturile aferente pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a cărei valoare depășește 5.000 de lei, respectiv de 10.000

lei, în cazul în care plata se realizează fragmentat.

Oamenii ce își doresc să plătească facturile ce depășesc plafonul de 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei, către furnizorii de bunuri şi servicii în magazinele de tipul cash and carry, o pot face astfel, suma de 5.000 de lei sau 10.000 de lei în numerar, urmând ca diferența ce depășește plafonul să fie achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Citește și: Noile măsuri fiscale vor intra în vigoare de la data de 1 noiembrie 2023. Care este valoarea maximă admisă pentru plata cash

Încasările și plățile realizate în numerar pentru contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări nu trebuie să depășească 10.000 de lei de persoană, pe zi. De altfel, facturile aferente bunurilor returnate  sau a serviciilor ce nu au fost prestate pot fi restituite astfel, 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar, în magazinele de tipul cash and carry. În cazul în care aceste sume depășesc valoarea maximă plafonată, atunci restituirea banilor va avea loc doar prin metode și instrumente de plată fără numerar.