Începând de astăzi, 1 noiembrie 2023, plățile cu bani cash vor fi limitate, astfel că persoanele fizice nu vor putea cheltui mai mult de 5.000 de lei atunci când vine vorba de plățile cash.
Plățile cash vor fi limitate începând de la 1 noiembrie
În urma noilor reglementări, persoanele fizice vor putea plăti cu bani lichizi până la suma de 5.000 de lei, în timp ce firmele nu vor putea face tranzacții cu sume mai mari de 1.000
Citește și: Ei sunt românii care vor plăti CASS mai mare din 2024. Veniturile independente vor fi impozitate suplimentar
După cum era de așteptat, această măsură fiscală a stârnit revolta în rândul unor cumpărători, dar și în rândul unor comercianți. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu îi liniștește pe români și susține că aceasta măsură nu-i va afecta pe români, ci doar are ca scop combaterea evaziunii fiscale.
„Cum vreţi să combat eu evaziunea?(...) E o restricţie în acest moment. Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiţi la televizor şi vreţi un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă la dvs.? Aoleu, ce mă fac?(...) Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, şpagă, cum, spuneţi-mi mie?(...) Ăla pe care l-ai prins îl iei şi-l bagi la puşcărie. Ăla pe care nu l-ai prins spuneţi-mi mie ce face cu banii, dacă el e limitat, cum îşi ia el Ferrari, cu sacoşă? Cum cheltui banii, domnule, din şpagă, dacă tu ai limitat 5.000 lei? Pe lucruri mici”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit digi24.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce se întâmplă dacă vrei să cheltui sume mari de bani în altă țară
Dacă plățile cash au fost limitate în țara noastră, unii români caută deja soluții pentru a putea cheltui banii fără restricții. Premierul României îi avertizează însă pe cei care doresc să treacă granița cu prea mult cash, cel mai la îndemână exemplu fiind Bulgaria.
Dacă până acum depășirea unei anumite sume la graniță era impozitată cu 10% de către autorități, acum depășirea unui anumit plafon este taxată cu 70% dacă nu poți face dovada provenienței sumei respective.
„În momentul acesta, 70%, dacă nu ai provenienţa banilor, o ia statul. Până acum nu exista acest lucru. Până acum, dacă te prindea cu o sumă de peste 10.000 la vamă, lua 10% din ei, restul îţi dădea banii înapoi. În acest moment, te prind cu mai mult, îţi şi iau 10% şi îţi mai iau şi 70% dacă nu ai să-mi justifici, da? Asta este combatere de evaziune”, a dezvăluit Marcel Ciolacu pentru sursa menționată anterior.
Cu toate acestea, măsurile fiscale sunt greu de pus în aplicare în special în mediul rural, sunt de părere comercianții. Mulți își câștigă existența prin agricultură, banii primiți fiind cash, iar comercianții din sate vor avea parte de comisioane mai mari percepute de bănci pentru folosirea POS-urilor.