Noile măsuri fiscale: Cum vor fi impozitate salariile mai mari de 10.000 de lei. Noi schimbări la voucherele de vacanță, impozitul pentru IT-iști și pentru bănci

Autor: Diana Bostan

Noile măsuri fiscale au intrat în vigoare

Sursa: Arhivă

Noile măsuri fiscale au intrat în vigoare de la data de 1 noiembrie 2023. Deși acestea au stârnit nemulțumirea unor categorii de români, guvernanții vin cu anumite precizări și susțin că aceste măsuri au ca scop combaterea evaziunii fiscale.

Plățile cash au fost limitate, iar unele facilități vor fi eliminate. În asta constă unele dintre noile măsuri fiscale adoptate de către țara noastră începând cu data de 1 noiembrie.

Salariile mari vor fi impozitate, iar unii români vor rămâne fără voucherele de vacanță

Vești proaste pentru unii angajați din România. Începând cu data de 1 noiembrie 2023, angajații din IT nu vor mai fi scutiți de plata impozitului pe venit, iar cei ce lucrează în domeniul construcțiilor, în agricultură sau în industria alimentară vor fi nevoiți să-și plătească contribuțiile la sănătate.

Citește și: Noile măsuri fiscale care au intrat în vigoare. Limitarea plăților cash la 5000 de lei a stârnit revolta românilor

Angajații din IT ale căror venituri depășesc suma de 10.000 de lei brut vor fi nevoiți să plătească impozit pe salariu, însă nu vor mai fi nevoiți să plătească contribuții pentru Pilonul 2 de pensii.

În ceea ce privește angajații din domeniul construcțiilor, salariul minim brut va ajunge la 4.582

de lei, în timp ce salariul unui angajat în agricultură sau în sectorul alimentar va ajunge la suma de 3.436 de lei brut.

Plățile cash au fost limitate de la data de 1 noiembrie

Potrivit noilor reglementări, persoanele fizice vor avea un plafon zilnic de cash în valoare de 5.000 de lei, în timp ce persoanele juridice nu vor putea plăti cash către o altă persoană mai mult de 1.000

de lei pe zi.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După cum era de așteptat, această măsură fiscală a stârnit revolta în rândul unor cumpărători, dar și în rândul unor comercianți.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu îi liniștește pe români și susține că aceasta măsură nu-i va afecta pe români, ci doar are ca scop combaterea evaziunii fiscale.

Citește și: Ei sunt românii care vor plăti CASS mai mare din 2024. Veniturile independente vor fi impozitate suplimentar

În cazul în care aceste reglementări nu vor fi respectate, persoanele în cauză riscă o amendă în valoare de 25% din suma încasată sau plătită.

Noi impozite și taxe vor fi introduse și de la data de 1 ianuarie 2024. Acestea vor fi valabile pentru bănci, dar și pentru unele companii.

Băncile care vor avea parte de profituri excepționale vor fi nevoite să plătească o taxă specială în viitor, potrivit unor declarații făcute de Marcel Boloș.

Unii români vor rămâne fără voucherele de vacanță

Marcel Ciolacu și-a propus să elimine inechitățile din sistemul angajaților din România și nu doar atât.

Potrivit noilor reglementări, angajații cu venituri mai mari de 8.000 de lei net vor rămâne fără tichetele de vacanță. Marcel Ciolacu susține că voucherele de vacanță ar trebui să fie destinate românilor cu venituri mici.

”Dacă ai venituri ce depăşesc preşedintele ţării şi tu eşti bugetar, păi nu îţi e ruşine să mai stai cu mâna întinsă de la  mine, statul român, să îţi dau şi voucher de vacanţă? Şi pacheţel când mergi la serviciu? Ţi-am dat şofer, ţi-am dat secretară, ai tot, eşti director. Dar nu e cam mult? Trebuie să vină cineva să spună aceste lucruri ”, a declarat premierul României în urmă cu câteva luni.