Noile măsuri fiscale vor intra în vigoare de la data de 1 noiembrie 2023. Care este valoarea maximă admisă pentru plata cash

Author: Diana Bostan

Plățile cash vor fi limitate de la 1 noiembrie 2023

Sursa: PixaBay

Vești proaste pentru românii care preferă plata cash. Noile măsuri fiscale vor intra în vigoare de la data de 1 noiembrie, iar plățile în numerar vor fi limitate.

De la data de 1 noiembrie 2023, plățile cash vor fi limitate în țara noastră. Plafonul zilnic pentru plata cash va fi de 1.000 de lei pe zi în cazul persoanelor fizice. În urma acestor măsuri, cumpărăturile cu bani cash vor deveni o raritate.

Cumpărăturile cu bani cash vor fi limitate

Cumpărăturile cu bani lichizi vor deveni o raritate în următorii doi ani.

Guvernanții își doresc ca persoanele fizice să nu depășească suma de 5.000 de lei atunci când vine vorba de plățile cash.

În urma noilor reglementări, persoanele fizice vor putea plăti cu bani lichizi până la suma de 5.000 de lei, în timp ce firmele nu vor putea face tranzacții cu sume mai mari de 1.000 de lei. Spre dezamăgirea multor români, acest plafon va fi redus la jumătate în anul 2025.

Citește și: Punctul de pensie crește cu 240 de lei! La ce sume vor ajunge pensiile de la 1 ianuarie 2024

Propunerea noastră, de fapt, este de a reduce gradual plățile în numerar, pentru că ele sunt sursa plăților la negru între doi comercianți.  Aici plafonul va fi redus de la 5.000 lei la 1.000 lei.

Practic, cu alte cuvinte, se vor putea face plăți în numerar, dar în limita 1.000 lei, plafonul pentru acest tip de operațiune. Restul se poate apela la card sau tranzacții bancare. Propunerea noastră este ca pentru operațiunile numerar între o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul să fie redus gradual, de la 1 ianuarie 2024 5.000  lei și de la 1 ianuarie 2025 la 2500”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Comercianții nu văd cu ochi buni noile măsuri fiscale

Potrivit unui studiu, 40% din populația României nu deține un cont bancar, drept urmare, noile măsuri fiscale vor fi extrem de greu de pus în aplicare. În România, un număr foarte mare de pensionari și angajați preferă să primească pensiile/salariile cash, prin poștă sau direct de la casierie.

Citește și: Noile măsuri fiscale care intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță, impozitul pentru IT-iști și pentru bănci?

Măsurile fiscale sunt greu de pus în aplicare în special în mediul rural, sunt de părere comercianții. Mulți își câștigă existența prin agricultură, banii primiți fiind cash, iar comercianții din sate vor avea parte de comisioane mai mari percepute de bănci pentru folosirea POS-urilor.

Nu toți comercianții au legătură la internet suficient de bună și semnal suficient de bun ca să accepte un POS, adică POS-ul să funcționeze. Plățile astea cu numerar odată blocate, ei vor trebui să meargă cu mai puțini bani, să zicem cu 2.000 RON, să-și cumpere cu cash de la un cash and carry sau de la un depozit, restul vor trebui să-i plătească pe un card”,  a dezvăluit Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR (Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România), pentru adevărul.ro.

Guvernul vrea să pună punct evaziunii fiscale în România

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că plățile în numerar sunt principala sursă de evaziune între doi comercianți. Noile măsuri au atras revolta românilor, dar și a unor analiști financiari.

În cazul în care firmele vor avea la finalul zilei o sumă care depășește 50.000 de lei numerar, vor fi obligate să înmâneze statului 25%. Cei ce doresc să depună la bancă sume de peste 10.000 de euro vor fi nevoiți să completeze o declarație în care să precizeze de unde provin banii și să dovedească asta cu documente.