Cu cât au crescut salariile profesorilor! Acești dascăli vor primi peste 10.000 de lei brut din iunie 2024

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 16 ian 2024, 09:17

Noile salarii ale profesorilor. Anumiți profesori vor primi peste 10.000 de lei brut din iunie 2024

Sursa: PixaBay

Dicuția privind salariile profesorilor a ridicat multe probleme în anul precedent, atunci când profesorii au recurs la grevă, în luna mai 2023.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat rezultatele unei întâlniri cu directorii unităților de învățământ din întreaga țară, evidențiind planurile ambițioase referitoare la salariile profesorilor începând cu luna iunie 2024. 

Cu cât vor crește salariile profesorilor

În perioada iunie 2023- iunie 2024, salariile profesorilor vor înregistra creșteri medii de peste 50%, potrivit anunțului Ministerului Educației.

Prin urmare, un profesor la început de carieră va primi un salariu brut care depășește suma de 6.400

de lei, în timp ce un profesor cu peste 25 de ani de experiență și grad didactic I va beneficia de un salariu brut ce depășește 10.200 de lei.

Ligia Deca a evidențiat că aceste creșteri se situează într-un cadru de creștere medie de 20% în perioada menționată și continuă să urmeze trendul ascendent înregistrat în anii anteriori. De asemenea, directorii școlari vor avea parte de creșteri de aproximativ 36% comparativ cu luna decembrie a anului precedent.

Citește și: Salarii mai mari pentru acești români, de la 1 ianuarie 2024. Cine va primi mai mulți bani începând cu anul viitor

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Un exemplu specific a fost prezentat pentru un director de școală cu grad didactic I, care ar putea atinge un salariu brut de 11.484

de lei după ajustările salariale din iunie 2024. Prin menționarea posibilității de a completa aceste venituri cu diverse sporuri, comunicatul Ministerului Educației deschide perspective promițătoare pentru personalul din învățământ.

„O să dau doar câteva exemple, poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%.

Asta înseamnă că între iunie 2023 – iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante ”, a declarat Ligia Deca.

Profesorii amenințau cu grevă, în cazul în care nu primeau o majorare în 2024

În urmă cu aproape 2 luni, existau discuții conform cărora vacanța de iarnă a elevilor s-ar fi putut prelungi, din cauza unei noi greve a profesorilor.

Profesorii au solicitat creșteri salariale și speră ca acestea să aibă loc începând cu anul viitor. În caz contrar, aceștia amenințau cu o grevă, iar elevii aveau să stea mai multe zile acasă. 

Cea mai gravă situație este în cazul directorilor de școală sau licee care au ajuns să aibă salarii mai mici decât colegii lor de la catedră. Mulţi ameninţă cu demisia de anul viitor dacă nu primesc bani în plus,” spunea atunci Simion Hăncescu, președinte FSLI. 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?