Norul toxic din Ucraina ameninţă şi România. Recomandarea specialiștilor

Author: Marina Ionescu

Un nor toxic care s-a format deasupra Ucrainei este tot mai aproape de România.

Sursa: PixaBay

Un nor toxic în care se găseşte sulf, nitriţi şi mai ales monoxid de carbon s-a format deasupra Ucrainei, iar acum este tot mai aproape de România.

Efectele războiului se simt şi în aer. Un nor toxic care s-a format deasupra Ucrainei este tot mai aproape de România. Însă,  autorităţile ne asigură că substanţele nocive se vor dilua semnificativ şi nu ne vor afecta sănătatea.

Norul toxic din Ucraina ameninţă şi România. Recomandarea specialiștilor
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Un nor toxic din monoxid de carbon amenință România! Masa de fum otrăvitor s-a format în Ucraina

Norul toxic din Ucraina ameninţă şi România. Recomandarea specialiștilor

Norul toxic format cel mai probabil din cauza bombardamentelor din Ucraina ar putea ajunge, astăzi, în România, potrivit specialiștilor. Formațiunea, compusă din substanțe nocive pentru sănătate, a ajuns deja în alte state europene.

"Din nefericire o să vină şi către noi, dar nu sunt concentraţii foarte mari, nu sunt concentraţii de speriat. Distanţele sunt destul de mari, momentan suntem ok, depinde şi cum evoluează conflictul de acolo", a declarat George Gârbacea, fost preşedinte ANPM.

Potrivit Realitatea.net, norul toxic a ajuns deja în Polonia și Republica Moldova. 

Citeste si: Serghei Lavrov: Orice transport de arme care intră în Ucraina va fi considerat o țintă

Recomandarea specialiștilor este ca persoanele care locuiesc în vecinătatea zonelor afectate să poarte mască de protecție. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Mai mult, medicii susțin că persoanele care suferă deja de anumite boli patologice pot dezvolta diferite afecțiuni. 

" Atunci când vorbim de explozii, atunci când vorbim de material pirotehnic, trebuie să ne gândim la compuşii care au ca şi substrat alte substanţe: sulf, azot, nitriţii care sunt extrem de agresivi pentru mucoasa respiratorie, pot declanşa procesul inflamator la nivelul căilor respiratorii",  susține Beatrice Mahler, medic pneumolog.

Totodată, norul toxic crește riscul de infecții virale sau bacteriene în rândul populației care intră în contact cu acesta. 

Se pare că acesta ar putea afecta și culturile, motiv pentru care specialișii recomandă evitarea consumului de produse din zonele afectate. 

Așadar, medicii ne recomandă să urmărim concentraţia de poluanţi din zona în care locuim şi dacă vor fi înregistrate concentraţii mari să nu ieşim din casă dacă suferim de afecţiuni respiratorii sau să purtăm o mască de protecţie pentru că filtrează o parte din cantitatea de poluanţi.