Nou focar de infectie cu coronavirus in Romania! S-a decis carantina totala: ce localitate se inchide

Author: B.M.
Politia Romana

Inca o localitate din Romania intra in carantina dupa izbucnirea unui nou focar de infectie cu coronavirus.

Este vorba despre o parte din localitatea constanteana Cuza Voda, care a intrat in carantina, in urma unui ordin semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Localitatea Cuza Voda se afla in apropiere de Medgidia, intre Cernavoda si Contanta. Masura a fost luata din cauza faptului ca 10 persoane au fost depistate cu coronavirus iar populatia nu respecta masurile de izolare la domiciliu.

Potrivit autoritatilor, aproximativ 600 de persoane locuiesc in zona carantinata.

Citeste si: S-a gasit un nou simptom pentru Coronavirus. Ce apare pe picioarele celor infectati

Citeste si: Coronavirus: ce inseamna scenariul 5 si ce masuri se iau cand Romania intra in scenariul 5

Coronavirus- localitate in carantina: comunicatul autoritatilor

Iata comunicatul integral emis de Prefectura Constanta:

Comunicatul integral al Prefecturii Constanta:

"Începand din aceasta dimineata, o parte importanta din localitatea constanteana Cuza Voda a intrat in carantina, in urma unui ordin semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed ARAFAT.

Masura a fost luata in urma unei analize de risc efectuate de DSP Constanta, prin care s-a constatat faptul ca in localitate exista un risc epidemiologic ridicat.

În data de 17 aprilie, o persoana a fost confirmata cu COVID-19, iar la cererea autoritatilor, a fost realizat un screening al populatiei din zona, cu ajutorul jandarmilor constanteni si al medicilor de familie. În urma actiunii desfasurate pe data de 19 aprilie, alte 9 persoane au fost confirmate cu prezenta virusului SARS-CoV-2.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În analiza de risc prezentata de DSP Constanta, se mentioneaza si faptul ca populatia aflata in arealul propus pentru carantinare nu respecta izolarea la domiciliu si normele impuse prin Ordonantele Militare in vigoare. De asemenea, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica au luat la cunostinta ca, in cartierul in cauza, exista mai multe cazuri de infectii respiratorii nedeclarate.

Citeste si: Medicamentul cu rezultate impresionante impotriva coronavirus! Alexandru Rafila, primele declaratii despre tratamentul-minune

În zona carantinata locuiesc circa 600 din cei 3.586 de cetateni ai comunei Cuza Voda. Mai precis, zona delimitata este la nord de strada Visinului, la est de strada Medgidiei, la sud de strada Salcamului si la vest de strada Viorelelor.

În arealul delimitat si aprobat pentru carantinare, au fost luate mai multe masuri restrictive, care vor fi in vigoare pana la iesirea din starea de urgenta:

- limitarea la maximum a deplasarilor cetatenilor si monitorizarea stricta realizata cu ajutorul IPJ Constanta, IJJ Constanta, Politia Locala si structurile MApN;

- purtarea obligatorie a mastilor de protectie sau a variantelor alternative de catre toate persoanele aflate in spatii publice din zona carantinata;

- inventarierea tuturor persoanelor in ceea ce priveste domiciliul, resedinta, ori adresa declarata;

- stabilirea si folosirea unor rute ocolitoare, actiune care intra in grija autoritatilor publice locale si a IPJ Constanta;

- DSP Constanta va monitoriza constant situatia si va propune testari cu prioritizare a persoanelor aflate in zona carantinata delimitata;

„Masurile restrictive luate in Cuza Voda sunt extrem de necesare, atat pentru siguranta celor care se afla in zona delimitata, cat si pentru restul locuitorilor, aproape 3.000 de alti oameni. Prin instituirea carantinei, limitam efectele si raspandirea virusului, iar astfel vom reusi sa-i protejam pe toti cei din zona. Vom monitoriza cu atentie intreaga comuna, pentru ca dorim sa mentinem un control strict al situatiei", a declarat prefectul judetului Constanta, George-Sergiu NICULESCU.