Vouchere în valoare de 25.000 de lei vor putea primi începând cu anul viitor proprietarii de case din România care doresc să-și instaleze pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net. Denumit „Utilizarea clădirilor rezidenţiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile”, programul are o alocare indicativă de 608,7 milioane de euro și este complementar cu Casa Verde Fotovoltaice.
Citește și: Carduri energie 2023: Când intră banii pentru tranșa a doua? Data la care beneficiarii primesc 700 de lei
Vouchere de 25.000 de lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice
Proprietarii de case din România vor putea beneficia, începând cu anul viitor, de vouchere în valoare de 25.000 lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh conform unei măsuri prevăzute în forma revizuită a PNRR transmise Comisiei Europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, relatează economica.net.
Denumit „Utilizarea clădirilor rezidenţiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile”, programul are o alocare indicativă de 608,7 milioane de euro, iar mecanismul se dorește a fi unul suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment, se arată în document.
Rolul principal în mecanismul de voucher (cupon) îl au persoanele fizice, care au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cum pot folosi beneficiarii voucherele
În funcție de nevoi, beneficiarii pot alege să achiziționeze:
a) atât panouri fotovoltaice (PV) cât și un modul de stocare a energiei/baterii,
b) doar panouri fotovoltaice sau,
c) exclusiv sistemul de modul de stocare a energiei/baterii, în cazul în care proprietarii dețin deja PV.
Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-un apel pe platforma web dedicată a MIPE, folosind abordarea primul venit – primul servit.
Contravaloarea voucherului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație de panouri voltaice (PV) cu o putere 3 kW net. De asemenea, pentru un modul de stocare a energiei cu putere minimă de 5 kWh contravaloarea voucherului va fi tot de 25.000 lei.