Noua formulă de calcul a pensiei ajută peste 5 milioane de români. Iată cu cât se majorează pensiile

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 oct 2023, 18:24

Noua formulă de calcul a pensiei ajută peste 5 milioane de români

Sursa: PixaBay

Românii ce au ieșit la pensie sau se pregătesc de acest pas important al vieții au motive de bucurie după majorările ce vor avea loc după recalcularea pensiilor.

Pensionarii așteaptă cu nerăbdare momentul în care pensiile lor vor fi recalculate și posibil mărite, în funcție de noua formulă de calcul ce va fi folosită. Iată care este procentul cu care pot crește pensiile.

Citește și: Vești bune pentru români! Ce trebuie să faci pentru a primi 400 de lei de la stat în luna octombrie

Noua formulă de calcul a pensiei ajută este 5 milioane de români

Cei peste 5 milioane de pensionari din România au primit vestea recalculării pensiilor cu scepticism, însă acum se discută despre posibile majorări ale pensiilor, venite alături de această nouă formulă de calculare. În funcție de legea după care s-au pensionat, alături de anul nașterii și cel al ieșirii la pensie, românii se pot bucura de majorări de până la 30% la pensie.

Pensionarii ce se bucură de un procentaj mai mare de mărire al pensiei, mai exact de 30%, sunt cei născuți între perioada aprilie 1945-septembrie 1946 și au ieșit la pensie în perioada

septembrie 2008-iulie 2010. De acest procentaj la pensie se vor bucura și românilor născuți în perioada mai-septembrie 1948 și au ieșit la pensie în perioada octombrie 2012-martie 2013. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

O majorare a pensiei de 15% vor primi și românii născuți în intervalul iulie 1947-aprilie 1948 și au terminat munca în perioada septembrie 2011 până în septembrie 2012.

Acestei valori i se adaugă și stagiul de cotizare şi vârsta asiguratului la ieşirea la pensie. 

Citește și: „Bonus pentru cei care au contribuit peste stagiul de cotizare!” Șeful Casei de Pensii a transmis că pensionarii vor primi bani în plus dacă depășesc vechimea standard în muncă

Cât mai durează recalcularea pensiilor?

Recalculare pensiilor se realizează în prezent în casele teritoriale de pensii, astfel acest proces a ajuns la final, peste 90% dintre dosarele pensionarilor fiind evaluate. Acest proces este unul de lungă durată deoarece fiecare dosar al pensionarilor este luat din arhivă, verificat și digitalizat, etape după care se va începe recalcularea pensiilor, procese ce ar trebui finalizate până la sfârșitul acestui an.

"În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor.  Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii.”,

a anunțat șeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, potrivit antena3.ro

Aceste procese de indexare și recalculare a pensiilor trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023 deoarece după va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?