Noua formulă de calcul a pensiilor vine cu avantaje și dezavantaje pentru pensionari. Unele pensii cresc, iar altele riscă să scadă

Author: Diana Ghita

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor

Sursa: shutterstock.com

Dacă, până acum, pensiile s-au calculat după domeniul de activitate și anii de vechime în muncă, urmează ca aceste criterii să se schimbe, de la anul.

Pensiile românilor vor crește începând cu 1 ianuarie 2024, iar odată cu majorarea aceste venituri vor cunoaște și alte modificări. Sumele încasate de pensionari se vor calcula în funcție de anul în care au ieșit la pensie și de cel al nașterii.

Cu ce procente vor crește pensiile

Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, a prezentat, recent, la Antena 3 CNN, calculele care se vor face asupra pensiilor românilor și procentele cu care vor urma să se majoreze aceste venituri.

Astfel, cei ce s-au pensionat între 2001 și 2006 pot beneficia de măriri de peste 20%. Cei născuți în ianuarie-martie 1944 și pensionați în martie 2007 se vor putea bucura chiar de o creștere cu 24%.

Însă, există și persoane mai puțin avantajate de această formulă de calcul. Pensiile femeilor care s-au născut între lunile iulie-septembrie ale anului 1946 se vor majora doar cu 5%.

Pensionarele care se vor bucura de cea mai mare creștere sunt cele născute între octombrie 1954 și septembrie 1955. Veniturile acestora se vor mări cu 12%.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Bărbații vor avea pensii mult mai mari, în cazul lor cel mai mic procent de mărire fiind de 14%, pentru cei născuți între lunile iulie și septembrie ale anului 1946, iar cel mai mare de 30%, valabil pentru pensiile pensionarilor născuți în perioada aprilie-septembrie, în același an.

Citește și: Pensionarii din România vor primi un nou ajutor din partea statului: Bani în plus de la începutul anului 2024 dacă proiectul de lege se va concretiza

Unele pensii riscă să scadă considerabil

Totuși, există și persoane cărora le vor scădea pensiile, începând cu anul viitor. Astfel, în vreme ce majoritatea bătrânilor se bucură de bani în plus, unii dintre ei se așteaptă la reduceri considerabile ale veniturilor.

Potrivit Newsweek, vor exista diferențe foarte mari între românii care au activat în același domeniu, pensionați la aceeași vârstă, dar născuți la intervale de doar câteva luni. Așadar, în funcție de data la care s-a născut, un pensionar poate avea parte chiar și de o scădere de 10% a veniturilor.

În cazul în care măsurile vor intra în vigoare, cetățenii care vor primi pensii mai mici din 2024 sunt:

  • cei care s-au născut în anul 1959, în perioada ianuarie-martie, și au ieșit la pensie între lunile mai și iunie ale anului 2020;
  • cei care s-au născut în anul 1959, în perioada aprilie – iunie, și au ieșit la pensie între lunile septembrie și noiembrie ale anului 2020;
  • cei care s-au născut în anul 1960, în perioada aprilie – iunie, și au ieșit la pensie între lunile ianuarie și martie ale anului 2021;
  • cei care s-au născut în anul 1961 și au ieșit la pensie în luna februarie a anului 2023.

Citește și: Care sunt categoriile de români care se vor bucura de pensii de peste 5.000 de lei. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.