Nouă formulă de calcul pentru tichetele de masă! Cum vor fi distribuite acestea?

Author: Diana Ghita

Cum se vor distribui bonurile de masă

Sursa: Pexels.com; cancan.ro

Bonurile de masă se vor calcula diferit. Tichetele vor fi distribuite angajaților în funcție de orele de lucru, dar și de programul acestora, modificat în perioada concediilor.

Pe scurt, tichetele se vor oferi în funcție de numărul de zile lucrate pe parcursul unei luni.

Citește și: Anunț important! Ce se întâmplă cu tichetele de masă? Nicolae Ciucă: "Trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu piardă din venituri"

Pentru ce perioade nu se vor distribui tichete de masă

Se va oferi, de către angajator, nu mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată din luna în curs.

Însă, următoarele perioade nu se clasează drept zile lucrate:

a) concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, și respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;

b) zilele libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr.

53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Ordonanței Guvernului nr. 6/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale și a altor drepturi ale funcționarilor publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare și alte drepturi ale funcționarilor publici, precum și creșterile salariale care se acordă funcționarilor publici în anul 2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 232/2007, cu modificările ulterioare, precum și de zile festive și de sărbătoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotărârii Guvernului nr.
250/1992, republicată, cu modificările ulterioare, și, respectiv, contractelor colective de muncă;

c) perioadele de delegații sau detașări în afara localității în care locuiesc angajații, întrucât aceștia primesc indemnizații de delegare sau detașare;

d) concediul pentru incapacitate temporară de muncă, absența de la locul de muncă sau alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.

Citește și: Lovitură pentru angajații români din partea statului: Bugetarii nu vor primi bonuri de masă majorate

Cum se vor calcula tichetele de masă pentru cei ce nu lucrează cu normă întreagă

Referitor la salariații care lucrează cu normă parțială, aceștia au drepturi egale cu cele ale angajaților cu normă întreagă, în privința bonurilor de masă. Astfel, acestea sunt calculate sub aceeași formulă pentru toți angajații. Concret, tichetele nu sunt distribuite proporțional cu orele de lucru, ci cu numărul de zile muncite.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Spre exemplu, dacă pe parcursul unei luni formate din 20 de zile lucrătoare, 2 salariați (unul cu program de 8 ore și celălalt de 4 ore) muncesc în fiecare zi din luna respectivă, amândoi vor beneficia de 20 de bonuri de masă, conform bestjobs.

Însă, dacă angajații vor avea perioade de concediu medical, concediu de odihnă sau se vor afla într-unul dintre cazurile enumerate anterior, aceștia nu vor mai primi tichete pentru întreaga lună, aceste zile fiind scăzute în

momentul calculului.

Astfel, în cazul în care un salariat a avut 3 zile de concediu medical și 5 zile de concediu de odihnă într-o lună de 22 de zile, rezultă că acesta va beneficia, în total, de 14 tichete.

Un alt aspect care trebuie știut cu privire la distribuirea bonurilor constă în faptul că o persoană cu două locuri de muncă va primi bonuri de masă doar din partea unui singur angajator. Acest lucru depinde de job-ul la care persoana are funcția de bază.

Citește și: Beneficiile pe care le pierd angajații! Angajatorii vor renunța la aceste tichete

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată

În prezent, valoarea unui bon de masă este de 35 de lei, în urma majorării recente a acestora, pe 1 august 2023. Însă, acestea vor mai cunoaște o creștere de la data de 1 ianuarie 2024, urmând să ajungă la o valoare de 40 de lei, care se va menține, cel puțin, până în luna septembrie a anului 2024.

„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.

Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, potrivit notei de fundamentare care a fost atașată ordonanței în forma sa de proiect.

Pe scurt, asigurarea hranei angajaților la locul de muncă reprezintă o alternativă la bonurile de masă, fără a datora taxe salariale. De altfel, inclusiv suma netaxabilă alocată zilnic pentru mâncarea la muncă poate fi mai mare, având în vedere că valoarea tichetului de masă a crescut.

Citește și: Crește valoarea tichetelor de masă, de la 1 august, la 35 de lei. Persoanele cu diagnostice grave vor primi sprijin din partea Guvernului

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?