Noua lege a Educației aduce schimbări majore pentru elevi și pentru părinți. Ce se întâmplă cu cataloagele și cu carnetele de note

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 apr 2023, 04:45

Noua lege a Educației aduce schimbări majore pentru elevi și pentru părinți

Sursa: Unsplash

Noua lege a Educației aduce și mai multe schimbări în rândul elevilor. De data aceasta, vizate au fost cataloagele și carnetele de note ale elevilor. Ministerul Educației a făcut publice primele imagini cu documentele școlare.

Noua lege a Educației aduce schimbări importante în rândul elevilor. Ministerul Educației a schimbat atât cataloagele elevilor, cât și carnetele de note, menționând că acest lucru va aduce beneficii atât elevilor și profesorilor, cât și cadrelor didactice.

Ce schimbări aduce noua Lege a Educației

Cataloagele și carnetele de note ale elevilor vor fi valabile chiar din această toamnă, pentru anul școlar 2022-2023, conform deciziilor menționate în noua lege a Educației. Noile modele sunt structurate pe module și au fost publicate de către Ministerul Educației pe edu.ro.

Mai mult decât atât, Ministerul Educației susține că noile cataloage și carnete de note sunt mult mai simplificate și au scopul de a-i ajuta atât pe elevi, cât și pe profesori. De asemenea, schimbările au loc pentru toate clasele.

Începând cu toamna acestui an, la școală nu vor mai exista semestre, ci module.

Acestea vor fi în număr de cinci, iar prima zi de școală va fi pe 5 septembrie, urmând ca anul școlar 2022-2023 să se încheie pe data de 16 iunie 2023, conform fresh24.ro.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că toate schimbările pe care le-a făcut erau absolut necesare, deoarece sistemul educațional este învechit și totul trebuie adus la normele actuale.

Citeste si: Rezultate dezastruoase la Titularizare 2022. Peste 4500 de candidați nu au reușit să obțină nici măcar nota 5

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Noua lege a Educației aduce schimbări majore pentru elevi și pentru părinți
[Sursa: fresh24.ro]

Sorin Cîmpeanu nu este de acord cu felul în care funcționează sistemul educațional

Ministrul Educației dă vina pe sistemul educațional actual pentru rata ridicată a analfabetismului din România și susține că aceste lucruri nu pot continua la nesfârșit.

Mai mult decât atât, ministrul susține că acesta este și motivul pentru care schimbările sunt atât de numeroase.

„Schimbăm, pentru că ne dorim o educaţie de calitate, responsivă şi suportivă, iar acest lucru necesită o reformare sistemică şi curriculară, o mentalitate, o conduită şi, nu în ultimul rând, o atitudine proactivă.

Avem nevoie de absolvenţi autonomi, de absolvenţi care să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor şi să gândească critic, de absolvenţi care să caute soluţii creative şi nu bazate pe şabloane la problemele pe care le întâmpină societatea, de absolvenţi care să fie antreprenori sau să muncească eficient şi să plătească impozite şi taxe în România, astfel încât banii investiţi în educaţie să se întoarcă în sistemul de învăţământ şi în alte servicii publice. Avem nevoie de absolvenţi care să producă bunăstare, să aibă capacitatea de a face acest lucru în mod inovativ, orientat spre viitor şi nu doar reproducând tipare existente.

Citeste si: Elevii vor primi burse de mii de lei. Sorin Cîmpeanu vine cu noi schimbări în rândul sistemului preuniversitar

Schimbăm pentru că profesorii sunt nemulţumiţi de programe şi de lipsa lor de libertate în crearea de conţinuturi adaptate la nevoile clasei şi ale copiilor cu care lucrează. Schimbăm pentru că liceenii sunt nemulţumiţi că nu este posibilă o mai mare autonomie în alegerea disciplinelor de care sunt interesaţi, discipline care le-ar permite o specializare mai mare la acest nivel, în funcţie de interesul lor şi de planurile de viitor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform digi24.ro.

 

Taguri: