Sorin Cîmpeanu: Gramatica va fi reintrodusă în programa de liceu

Autor: Marina Ionescu

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri, 13 iulie, după ședința de Guvern, că materia „Gramatică” va fi cuprinsă în noile planuri-cadru de liceu, care vor intra în vigoare din septembrie 2023.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va fi reintrodusă gramatica în noile planuri cadru de la liceu. Noua programă trebuie să intre în vigoare din septembrie 2023, adică pentru elevii care în toamna aceasta intră în clasa a VII-a, relatează  Edupedu.ro.

Citeste si: Admitere liceu 2022. Cum se face repartizarea computerizată și când află elevii liceul la care au fost admiși

Noua Lege a Educației: Gramatica va fi reintrodusă în programa de liceu

Reintroducerea gramaticii la liceu a fost adusă în discuție în urmă cu 2 ani, au explicat pentru Edupedu.ro lingviștii Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, și Alexandru Nicolae.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „O noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română.”

Ministrul a explicat că își dorește ca absolvenții să aibă „competența de a comunica cu alți cetățeni, pentru ca tânărul să se poată dezvolta, ulterior, conform aspirațiilor proprii și personale”.

Pentru prima dată este introdus învățământul dual, internaționalizarea universitară și locuri destinate persoanelor cu dizabilități, dar se revine și la dubla calificare.

Citeste si: EDU.RO rezultate Admitere liceu 2022. Când află absolvenții de gimnaziu rezultatele finale ale repartizării computerizate

De asemenea, ministrul Educației a spus că va fi reintrodus, prin noua lege a Educației pentru învățământul superior, învățământul universitar de scurtă durată.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„E vorba de o diversificare a calificărilor. Este vorba de o posibilitate în plus pentru aceia care vor să se înscrie în învățământul superior de scurtă durată, dacă ulterior vor dori să schimbe opțiunea, creditele recunoscute în această formă de învățământ vor putea fi utilizate într-un program de licență.

Acest proiect al legii învățământului superior vine și cu alte lucruri care vor dori să facă atractivă această apropiere între universități și realitate, și mediul socio-economic.

Este vorba de un plus de finanțare de 30% pentru studenții care vor fi prinși în această formă de învățământ dual. Este vorba de o reglementare a obligativității universităților de a asigura cel puțin 50% din locurile de practică, dintre care cel puțin 75% să fie în afara universității.

E o modalitate serioasă de apropiere a universităților de realitățile mediului socio-economic.

Avem, spre exemplu, clarificarea și consolidarea reglementărilor pentru obținerea unui join degree în comun de către o universitate românească și una sau mai multe universități europene. Avem, de asemenea, reglementată, dubla specializare pentru a veni în întâmpinarea solicitării de cadre didactice pentru învățământul preuniversitar.

În momentul de față, dacă această lege va fi adoptată în această formă, este posibil să avem dublă specializare fizică-chimie sau chimie-biologie sau matematică-fizică sau alt fel de grupări de specializări, fără a mai fi nevoiți să trecem printr-un proces de verificare a noii specializări ce rezultă din unirea a doua specializări acreditate.

Avem pentru prima dată un program național pentru internaționalizarea universitară, PNIU Study in Romania, în care, cu finanțare de la buget, universitățile românești își vor putea promova programele de studiu și vor putea valoriza expertiza la nivel internațional.

Avem și un program național de reducere a abandonului universitar pentru prima dată. Avem locuri destinate persoanelor cu dizabilități”, a mai spus Cîmpeanu, citat de edupedu.ro

 

 

Taguri: