Sorin Cîmpeanu promite că elevii vor avea parte de noi schimbări în ceea ce privește sistemul educațional datorită noii legi a Educației. Principalii elevi care vor avea cel mai mult de câștigat vor fi cei care au nevoi speciale.
Ce schimbări promite Sorin Cîmpeanu?
Conform proiectului aflat în dezbatere publică, elevii care sunt internați vor putea avea parte de educație chiar în spital.
Deoarece proiectul este abia la început, atât elevii, cât și profesorii urmează să beneficieze de o perioadă de instruire. Cu toate acestea, ceea ce este cel mai important este că serviciile acestea vor fi gratuite.
„În primul rând, va trebui să coordoneze procesul de incluziune în învăţământul de masă al copiilor cu nevoi speciale care, acum, sunt în şcoli speciale şi, pe de altă parte, să pregătească profesorii, nu doar cei care sunt specializaţi pe psihopedagogie specială, ci toţi
Foarte puţini au avut parte de programe de formare şi de perfecţionare pe psihopedagogie specială, de specializare pe anumite deficienţe, să-şi poată ajuta elevii în procesul de incluziune şi de dezvoltare a competenţelor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cameră-resursă pentru educaţie specială înseamnă un spaţiu în care copiii cu nevoi speciale, cu anumite deficienţe, tulburări de învăţare pot să îşi desfăşoare activităţile în afara clasei, a colectivului în care sunt integraţi şi unde au, evident, resurse specifice, sunt şi camere senzoriale, de exemplu, unde copiii se pot linişti, copiii cu autism pot fi duşi pentru a se linişti, pentru a-şi reveni şi pentru a putea, ulterior, să revină acasă şi să îşi continue activităţile”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu susține că, pentru moment, se întâmpină anumite dificultăți
Sorin Cîmpeanu a mai mărturisit că datoria Ministerului Educației va fi aceea de a găsi atât personal specializat, cât și o modalitate prin care poate face aceste investiții.
„Acum avem foarte puţine, avem doar în centrele şcolare de educaţie incluzivă, nu ştiu să existe în alte şcoli, deşi este o investiţie minimă, de câteva mii de euro pentru a crea un spaţiu în care aceşti copii să se simtă în siguranţă şi să poată să-şi revină dintr-o criză pe care ar avea-o sau dintr-un moment în care tulburarea se manifestă mai puternic.
Citeste si: Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale
România nu are suficienţi psihopedagogi. Încercările noastre începând de anul trecut de a găsi resursa umană astfel încât să avem în fiecare şcoală un consilier şcolar, un psihopedagog special nu au fost încununate de succes, pentru că nu există pe piaţă resursa umană.
Am prevăzut o perioadă de cinci ani de tranziţie în care colegii din sistemul de învăţământ se pot specializa pe acest domeniu, timp în care sperăm ca şi universităţile să ni se alăture eforturilor de a forma consilieri şcolari şi psihopedagogi, astfel încât să putem acoperi necesarul pe piaţă. S-a spus de multe ori că nu există resursă umană, pentru că nu există ofertă pe piaţă, acum oferta există, vor exista locuri de muncă în fiecare şcoală din România, deci sperăm să se dezvolte şi resursa umană”, a spus ministrul pentru news.ro, relatează romaniatv.net.