Noua lege a pensiilor 2023: Tot ce trebuie să știi despre formula nouă pentru recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 dec 2023, 02:35

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a discutat despre majorarea pensiilor.

Sursa: https://pixabay.com/

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a discutat despre majorarea pensiilor, dar și despre noua formulă pentru recalcularea celor cinci milioane de pensii.

Potrivit antena3.ro, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat marți, 21 martie, ce conţine noua lege a pensiilor.

Ce conține noua lege a pensiilor?

Cel mai dezbătut subiect în țara noastră, pornind de la ceea ce se întâmplă în Franța, este creșterea vârstei de pensionare. Astfel că, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre majorarea punctului de pensie, formula nouă pentru recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii, dar şi articole care vor fi eliminate.

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile din România? Președintele USR: "Nu sunt de acord cu pensionările la vârste fragede"

În România există două articole care fac referire la acest lucru- creșterea vârstei de pensionare în cazul femeilor, care e asumată în PNRR că va crește de la 62 de ani, cât este acum, până la 65 de ani până în 2035 şi, apoi, o prevedere că ar trebui Guvernul să vină cu facilități fiscale, să impulsioneze cumva munca până la 70 de ani și pensionarea după această vârstă. 

Marcel Boloș a declarat că ideal ar fi ca oamenii să primească un fel de bonus la punctul de pensie dacă aleg să muncească până la 70 de ani. 

Ce a declarat Marius Budăi despre pensionarea opțională la 70 de ani?

Ministrul Muncii a declarat că nu înțelege de ce în noua lege a pensiilor care se va discuta la Bruxelles a fost trecută, de exemplu, prevederea ca românii să se poată pensiona opțional la 70 de ani, având în vederea speranța de viață de la noi din țară.

Acesta a mai adăugat că: "Nu știu de ce aceste lucruri (egalizarea vârstei de pensionare şi creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani opțional) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni. Speranța de viață în România este mult mai mică decât în statele occidentale, gen Franţa, Germania, Spania.

Dacă ne-am fi gândit la oameni, din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu ar fi fost potrivite să fie trecute acolo".

De asemenea Marcel Boloș a ținut să precizeze că "La momentul scrierii PNRR, eu cred că oamenii aceia ori n-au citit legea actuală, ori nu i-a interesat. Pentru că și în legea 263 există acel beneficiu, dacă stai peste vârsta de pensionare. Mai mult de atât, în Constituție sunt două drepturi ale noastre extrem de importante. Unul este dreptul la muncă și al doilea este dreptul la pensie. 

Dacă eu am ajuns la vârsta standard de pensionare și am contribuit numărul de ani suficienți în sistemul de asigurări sociale de la stat, înseamnă că eu am dreptul la pensie. Și atunci de ce să ia omului dreptul acesta? 

Nu interzice nicio legislație actuală în România să lucrăm peste vârsta standard de pensionare. Nu avem această interdicție în România.

Deci, toate aspectele sunt deja în lege. De ce au fost trecute? E foarte greu de spus".

Citește și: Informația momentului pentru toți românii. Marius Budăi a anunțat ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministrul Muncii nu este de acord cu egalizarea vârstei de pensionare la bărbați și la femei

Conform lui Marius Budăi: "În Legea 263 care este în vigoare din 01/01/2011 este o prevedere că bărbații ajung la vârsta de 65 de ani la pensionare, vârstă care deja bărbații născuți după 1950 au și îndeplinit-o, iar femeile până în ianuarie 2030, la 63 de ani.

Este o decizie a Curții Constituționale, sesizată fiind Curtea Constituțională de o doamnă, pe discriminare, că ar trebui vârsta să fie egalizată și să fie aceeași vârstă și la doamne, și la bărbați. 

Pe acest lucru probabil s-a mers atunci când s-a trecut egalizarea vârstei de pensionare, care se va întâmpla după ianuarie 2030, gradual până în 2035. 

Vom discuta acest aspect (dacă va rămâne în lege- n.r.) când ajungem să discutăm reforma pensiilor la Bruxelles. Eu, din punctul meu de vedere de vedere, aș scoate acest aspect.

Iar să vorbim despre o majorare a vârstei de pensionare peste 65 de ani este exclus. Nu susțin așa ceva. Întreg PSD-ul nu susținem așa ceva(...).

Egalizarea vârstei de pensionare egalizarea între femei și bărbați la 65 de ani, este trecută, este asumată. Noi, Ministerul Muncii, până la finalul lunii martie vom avea două-trei propuneri de lege pe care le vom pune pe masa coaliției, la decizie.

Apoi, vom începe dezbaterile cu asociațiile de pensionari și cu sindicatele. Din dezbaterile respective, toate elementele le vom lua și vom merge cu ele la discuții la Comisia Europeană. 

Este trecut negru pe alb în PNRR acest lucru, dar nu știu ce va ieși din discuțiile pe care le vom avea cu partenerii sociali, pentru că acest PNRR este scris la secret şi eu nu vreau să repet aceeași greșeală și să implementez vreo reformă fără să discut cu parteneri.

Noi avem în România o lege despre care mulți specialiști au spus că este o lege bună. De ce această lege a fost pusă așa între paranteze și trecută ca reformă în PNRR nu știu. Nu am fost acolo când s-a scris și nu s-a discutat cu noi”.

Ce va mai conține noua lege a pensiilor?

Noua lege a pensiilor ar urma să conțină:

- formula nouă pentru recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii 

- numărul de puncte x VPR (valoarea punctul de referinţă) = 72 

- posibila creştere a punctul de pensie de la 1.785 de lei la 1.875 de lei

- pe viitor, nu vor mai fi excepții la pensionare între diferite companii. De exemplu, angajaţii din naval (CEO Oltenia, fabrică de armament etc)

- va fi eliminat articolul din vechea lege- "Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare". În schimb, Ministerul Familiei va trebuie să vină cu o propunere de stimulente pentru mamele cu mai mulți copii.