Noua Lege a pensiilor din 2024 a fost modificată, iar mamele vor putea ieși mai devreme la pensie în condiții mai avantajoase. Prin noile prevederi aprobate, s-a majorat reducerea vârstei standard de pensionare pentru mamele cu copii și s-a eliminat condiția stagiului complet de cotizare, fiind suficient cel minim. Aceste schimbări oferă un sprijin suplimentar mamelor, recunoscând dificultățile întâmpinate în realizarea stagiului complet din cauza responsabilităților familiale.
Cine sunt mamele care vor putea ieși mai devreme la pensie
Noua Lege a pensiilor din 2024 (Legea 360/2023) a fost modificată pentru a facilita pensionarea mai devreme a mamelor. Un proiect legislativ propus și votat n Parlament a adus schimbări semnificative în acest sens. În principal, s-a propus creșterea cu șase luni a intervalelor de reducere a vârstei standard de pensionare pentru mamele care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani.
Conform propunerii, mamele care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare mai mare decât cea prevăzută în prezent. În detaliu, proiectul prevede următoarele ajustări:
Mamele cu un copil vor beneficia de o reducere cu șase luni a vârstei standard de pensionare;
Pentru două copii, reducerea va fi de un an;
În cazul mamelor cu patru copii sau mai mulți, reducerea va fi de doi ani.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
Stagiul de cotizare: de la complet la minim
O altă schimbare importantă vizează condiția stagiului de cotizare. În prezent, mamele pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare doar dacă au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, de 35 de ani.
Această modificare este justificată de dificultatea obiectivă pe care o întâmpină mamele cu mai mulți copii în a atinge stagiul complet de cotizare, având în vedere responsabilitățile familiale. Inițiatorii măsurii consideră că, pentru aceste femei, este mai realist să se bazeze pe stagiul minim de cotizare.
Care este motivul modificărilor aduse noii Legi a pensiilor 2024?
Proiectul legislativ vizează sprijinirea mamelor și recunoașterea contribuției lor sociale prin acordarea unor facilități suplimentare la pensionare. Conform susținătorilor proiectului, este esențial să se ofere mămicilor care au crescut mai mulți copii șansa de a ieși mai devreme la pensie, chiar dacă nu au reușit să îndeplinească stagiul complet de cotizare.
Citește și: Peste 700.000 de pensii au fost diminuate după recalculare: Care este motivul principal
Modificările propuse sunt menite să fie mai echitabile și să reflecte realitatea socială a multor femei care, din cauza responsabilităților legate de creșterea copiilor, nu au reușit să acumuleze un stagiu complet de cotizare. Dacă proiectul va fi adoptat, majoritatea prevederilor se vor aplica din 1 septembrie 2024.