Noua lege a pensiilor 2024 a fost modificată: Motivul pentru care unele mame vor putea ieși mai devreme la pensie

Autor: Cristina Mocanu

Noua lege a pensiilor 2024 a fost modificată

Sursa: pexels.com

Unele mame vor putea ieși la pensie mai devreme, potrivit Legii pensiilor care a fost modificată în 2024.

Noua Lege a pensiilor din 2024 a fost modificată, iar mamele vor putea ieși mai devreme la pensie în condiții mai avantajoase. Prin noile prevederi aprobate, s-a majorat reducerea vârstei standard de pensionare pentru mamele cu copii și s-a eliminat condiția stagiului complet de cotizare, fiind suficient cel minim. Aceste schimbări oferă un sprijin suplimentar mamelor, recunoscând dificultățile întâmpinate în realizarea stagiului complet din cauza responsabilităților familiale.

Cine sunt mamele care vor putea ieși mai devreme la pensie

Noua Lege a pensiilor din 2024 (Legea 360/2023) a fost modificată pentru a facilita pensionarea mai devreme a mamelor. Un proiect legislativ propus și votat n Parlament a adus schimbări semnificative în acest sens. În principal, s-a propus creșterea cu șase luni a intervalelor de reducere a vârstei standard de pensionare pentru mamele care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani.

De asemenea, se elimină cerința de a fi realizat un stagiu complet de cotizare, fiind suficient stagiul minim de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Conform propunerii, mamele care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare mai mare decât cea prevăzută în prezent. În detaliu, proiectul prevede următoarele ajustări:

Mamele cu un copil vor beneficia de o reducere cu șase luni a vârstei standard de pensionare;

Pentru două copii, reducerea va fi de un an;

În cazul mamelor cu patru copii sau mai mulți, reducerea va fi de doi ani.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

Citește și: Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii

Stagiul de cotizare: de la complet la minim

O altă schimbare importantă vizează condiția stagiului de cotizare. În prezent, mamele pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare doar dacă au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, de 35 de ani.

Proiectul legislativ propune ca și mamele care au realizat doar stagiul minim de cotizare contributiv, de 15 ani, să poată beneficia de această reducere.

Această modificare este justificată de dificultatea obiectivă pe care o întâmpină mamele cu mai mulți copii în a atinge stagiul complet de cotizare, având în vedere responsabilitățile familiale. Inițiatorii măsurii consideră că, pentru aceste femei, este mai realist să se bazeze pe stagiul minim de cotizare.

Care este motivul modificărilor aduse noii Legi a pensiilor 2024?

Proiectul legislativ vizează sprijinirea mamelor și recunoașterea contribuției lor sociale prin acordarea unor facilități suplimentare la pensionare. Conform susținătorilor proiectului, este esențial să se ofere mămicilor care au crescut mai mulți copii șansa de a ieși mai devreme la pensie, chiar dacă nu au reușit să îndeplinească stagiul complet de cotizare.

Citește și: Peste 700.000 de pensii au fost diminuate după recalculare: Care este motivul principal

Modificările propuse sunt menite să fie mai echitabile și să reflecte realitatea socială a multor femei care, din cauza responsabilităților legate de creșterea copiilor, nu au reușit să acumuleze un stagiu complet de cotizare. Dacă proiectul va fi adoptat, majoritatea prevederilor se vor aplica din 1 septembrie 2024.

 


Recent, Bianca Drăgușanu a explodat pe rețelele sociale, pentru că a primit amendă pentru o încălcare legată de parcarea bolidului său de lux.