Noua lege a pensiilor a fost adoptată. Cum se vor aplica sporurile de vechime

Author: Diana Bostan

Noua lege a pensiilor a fost adoptată

Sursa: Arhivă

Deputații au adoptat, luni seară, noua lege a pensiilor. Guvernanții au explicat ce sporuri de vechime vor fi aplicate.

Potrivit noii legi a pensiilor, la calculul punctajelor lunare pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se iau în considerare venitul total lunar realizat, fie brut, fie net, în funcție de caz, asupra căruia s-a datorat, conform legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Ce sporuri de vechime vor fi aplicate

Adeverința care atestă venitul total lunar realizat, fie brut, fie net, se obține pe baza statelor de plată și este emisă de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice,

în format original.

Citește și: Asta-i România: Cash sau card? Românii, campioni la ținutul banilor sub saltea: ”Mai bine mănânc iarbă”

În situația în care nu se poate furniza dovada venitului total lunar realizat, fie brut, fie net, pentru o anumită perioadă care reprezintă stagiu de cotizare, la calculul punctajelor lunare se iau în considerare salariile brute sau nete, în funcție de modul de înregistrare în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent care, începând cu data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a

pensiilor conform legislației anterioare. 

Sporul de vechime va fi împărțit pe trei perioade, potrivit adevărul.ro:

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

  • perioada 1 martie 1970- 31 august 1983: 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5 -10 ani; 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10- 15 ani; 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15- 20 ani; 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani.
  • perioada 1 septembrie 1983- 31 martie 1992: 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3- 5 ani; 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5- 10 ani; 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani; 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15- 20 ani; 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani.
  • perioada 1 aprilie 1992- 1 aprilie 2001: se referă la informații înscrise în carnetul de muncă sau validate prin adeverințe emise de angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale.

În anul 2024 ar urma să aibă loc o singură mărire

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii,  a evidențiat simultan că, în realitate, în anul 2024 se va produce o singură majorare, cea planificată pentru 1 ianuarie, și nu două, așa cum s-a înțeles eronat. Ceea ce se petrece de fapt la 1 septembrie este "fundamentarea pe principiile: echitate, solidaritate, contributivitate".

„Majorarea valorii punctului de pensie se va întâmpla în 2024 o singură dată, la 1 ianuarie. Ceea ce se întâmplă la 1 septembrie este aşezarea pe bazele pe care le-am menţionat: echitate, solidaritate, contributivitate, astfel încât, pentru cei care au fost dezavantajaţi de-a lungul timpului, fie că au ieşit în date diferite şi în ani diferiţi la pensie pe baza unor prevederi diferite, pentru că în România noi am avut până la legea 127 care a fost pusă de unii între paranteze şi nu a fost aplicată şi până la această lege când va fi aprobată, trei legi de

bază, dar la care au fost foarte multe modificări de-a lungul timpului”,   a explicat fostul ministru al Muncii, pentru româniatv.net.

Citește și: Pensiile NU se mai majorează de două ori în 2024, a anunțat Marius Budăi: ”În 2024 va exista o singură majorare”

Fostul ministru a indicat că toți cei tratați nedrept până acum vor beneficia de un nou calcul al pensiilor.

A oferit un exemplu pentru a ilustra această situație, explicând că o doamnă care a acumulat 50 de puncte pe durata contribuției va avea o pensie mai mare decât un bărbat care a acumulat, de asemenea, 50 de puncte pe parcursul perioadei active. Aceasta se datorează faptului că totalul punctelor obținute se împarte la un stagiu de cotizare mai mic în funcție de luna și anul nașterii, variind între 30, 31 și 32 de ani pentru femei și 35 de ani pentru bărbați.

Budăi a subliniat că una dintre aceste inechități va fi rezolvată, iar bărbații vor beneficia de un punctaj suplimentar. De asemenea, pentru cei care au muncit peste 25 de ani și au petrecut cât mai mult timp în câmpul muncii, se va acorda un punctaj suplimentar peste stagiul de cotizare de 25 de ani. A fost menționat că legea prevede trei praguri: între 25-30 de ani, 30-35 de ani și peste 35 de ani, pentru a încuraja munca și pentru a rezolva o nedreptate legată de condițiile de muncă dificile din trecut.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.