Noua Lege a pensiilor, aprobată de Guvern! Ce prevede actul normativ

Author: Diana Ghita

A fost aprobată Noua Lege a pensiilor

Sursa: shutterstock.com

Noua Lege a pensiilor va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024, iar aceasta va veni cu mai multe modificări în sistemul de pensii.

Noua Lege a pensiilor a fost formulată în așa fel încât să elimine inechitățile din actualul sistem de pensii și discrepanțele foarte mari dintre veniturile seniorilor.

A fost aprobată Noua Lege a pensiilor

„Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există «nu vreau» sau «nu pot» atunci când vine vorba de pensionari”, a scris premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Cea mai importantă schimbare pe care o va aduce Noua Lege a pensiilor va consta în calcularea veniturilor celor vârstnici după o formulă diferită.

„Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opţiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulţumiri şi, pe cale de consecinţă, obţinerea drepturilor în instanţă”,

se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, proiectul Noii Legi a pensiilor prevede faptul că femeile se vor putea pensiona la vârsta de 65 de ani și că acestea vor avea posibilitatea să rămână în câmpul muncii până la 70 de ani. Creșterea vârstei de pensionare la femei nu se va aplica de la 1 ianuarie 2024, ci începând cu anul 2035.

Citește și: Recalcularea pensiilor în 2024: Data de la care se aplică noua formulă de calcul a pensiilor

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Noua Lege a pensiilor vine cu noi prevederi pentru femei

În acest moment, vârsta la care femeile pot ieși la pensie este de 63 de ani, iar aceasta se va mări, treptat, din anul 2030.

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, iar cel complet contributiv este de 35 de ani, conform prevederilor proiectului Noii Legi a pensiilor.

În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, există posibilitatea ca durata lui să se mărească. Acest lucru depinde de modul în care va evolua speranța de viață în țara noastră.

Cu toate acestea, femeile vor avea posibilitatea să se pensioneze mai devreme, în funcție de câți copii au născut și au crescut până la împlinirea vârstei de 16 ani. Fiecărei femei i se vor reduce câte 6 luni, din vârsta de pensionare, pentru fiecare copil.

Spre exemplu, dacă o femeie are 3 copii, aceasta se va putea retrage din activitate cu 18 luni mai devreme, mai exact, cu un an și jumătate.

Nu în ultimul rând, Noua Lege a pensiilor va aduce două măriri într-un singur an electoral. Prima creștere a pensiilor va avea loc în ianuarie 2024, atunci pensiile se vor indexa cu rata inflației, care este de 13,8%, iar a doua majorare va fi în luna septembrie, care, în medie, va fi de 40%.

Citește și: Noi beneficii pentru seniori după adoptarea noii legi a pensiilor. Anunțul a fost făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.