Noua lege a pensiilor ar putea să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2024. Premierul promite repararea inechităților din sistemul de pensii

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 oct 2023, 14:13

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Sursa: pexels.com

Noua lege a pensiilor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, conform anunțului făcut de premierul României, Marcel Ciolacu.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat cu mândrie că noua lege a pensiilor se află pe drumul spre aprobare și intrare în vigoare, cu promisiunea de a corecta inechitățile și de a majora pensiile mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment recent, în care a oferit detalii cu privire la această legislație care afectează milioane de cetățeni români. Iată ce trebuie să știți despre noile schimbări propuse în sistemul de pensii din România.

Ce modificări aduce noua lege a pensiilor

Una dintre cele mai importante noutăți este faptul că această nouă lege a pensiilor va trece prin procesul de aprobare parlamentară și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024. Aceasta reprezintă o veste bună pentru pensionari, deoarece impune o majorare semnificativă a pensiilor. Conform lui Ciolacu, toate pensiile se vor majora cu 13,8% începând cu data menționată.

Această creștere este în conformitate cu legea care prevede indexarea pensiilor cu rata inflației, având în vedere că indicele de inflație din anul precedent este de 13,8%.

Citește și: Iată care este lista domeniilor încadrate în condiții speciale. Noua lege a pensiilor ar trebui să intre în vigoare din anul 2024

Un alt obiectiv important al noii legi a pensiilor este acela de a corecta inechitățile existente în sistemul de pensii. Prin această modificare, guvernul își propune să asigure că pensiile mici beneficiază de majorări semnificative. În trecut, au existat ajutoare one-off care au fost aplicate pentru a sprijini majorările, însă acestea nu vor mai fi acordate în viitor.

Legea pensiilor nu va fi ascunsă de ochii publicului

În ciuda anunțului privind majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie, premierul Ciolacu a subliniat că aplicarea legii va dura până când toate aspectele tehnice și administrative vor fi rezolvate.

Acest proces implică coordonarea cu Ministerul Muncii și alți factori de decizie relevanți pentru a se asigura că modificările se desfășoară în mod corect. Cu toate acestea, Ciolacu a subliniat că transparentizarea procesului este o prioritate, menționând că legea nu va fi ascunsă de ochii publicului și va urma procedurile parlamentare obișnuite pentru a deveni o realitate.

Începând cu 1 ianuarie 2014, pensiile are putea fi majorate.
[Sursa: pexels.com]

România are legi. La anul, conform legii, va avea o indexare de 13,8%, este indicele de inflație pe anul trecut. Data trecută, coaliția, când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă, a hotărât să aplice un ajutor one-off, prin care am putut să mărim pensiile mai mici, și am făcut o medie de 12,5%, când indicele inflației era de aproape 15%. În viitoare lege a pensiilor se găsește că trebuie intervenit pe pensii cu indicele de inflație anual. Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. Sunt prevăzute închiderea anumitor inechități, legea nu poate fi pusă în aplicare instant. De la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,8%, conform legii” a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și: Întârzie pensiile de Crăciun? Anunț important pentru pensionari: „Am auzit zvonuri în piață că avem probleme cu banii”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cu toate că sunt așteptate noutăți suplimentare și detalii concrete cu privire la noua lege a pensiilor, cetățenii români pot aștepta cu încredere o majorare semnificativă a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024. Această schimbare vine ca răspuns la nevoia de a adresa inechitățile și de a asigura o viață mai bună pentru pensionarii cu venituri mici. Prin această inițiativă, guvernul își propune să aducă un beneficiu semnificativ pentru milioane de persoane în România. Oricum, toate aceste modificări vor necesita o coordonare atentă și vor trece printr-un proces legislativ pentru a deveni parte a sistemului de pensii al țării.

Ce modificări apar în noua lege a pensiilor

Premierul Ciolacu a subliniat că aplicarea legii va dura până când toate aspectele tehnice și administrative vor fi rezolvate.
[Sursa: pexels.com]

În momentul de față legea pensiilor se află în dezbatere publică în Camera Deputaților.

România a adoptat, de curând, o serie de reforme legat de sistemul de pensii. Înainte de aceste modificări, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 60 de ani, iar pentru bărbați era de 65 de ani. Totuși, pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii, vârsta de pensionare a fost revizuită gradual.

Astfel, reforma sistemului de pensii a impus o creștere treptată a vârstei de pensionare. Ceea ce înseamnă că, pentru femei, aceasta va crește până la 63 de ani până în 2030, în timp ce pentru bărbați vârsta rămâne la 65 de ani. Toate aceste modificări au ca scop reflectarea realităților demografice curente și asigurarea viabilității financiare a sistemului de pensii.

Citește și: Motivul pentru care pensiile nu vor crește cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, așa cum s-a anunțat. Explicația dată de Marcel Ciolacu

De asemenea, în noul proiect de Lege a Pensiilor, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Pe lângă aceasta, noul proiect de lege propune beneficii pentru mame, permițându-le să iasă la pensie mai devreme. Legea include și bonusuri pentru femeile care au născut, adoptat și crescut copii până la vârsta de 16 ani.