Nouă lege a pensiilor: Ce măsuri suplimentare pregătește Ministrul Muncii pentru o anumită categorie de pensionari. Aceștia vor beneficia de o majorare considerabilă

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 26 sep 2024, 09:08

Ministrul Muncii a anunțat un nou set de măsuri pentru pensionarii cu deficiențe auditive. 

Sursa: Pexels

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat miercuri la Palatul Parlamentului un nou set de măsuri pentru pensionarii cu deficiențe auditive.

Potrivit acesteia, măsurile includ un "coeficient de solidaritate" și "puncte de sprijin", ca soluții complementare la noua lege a pensiilor, special concepute pentru a sprijini această comunitate vulnerabilă. 

Citește și: Cine sunt românii care vor rămâne fără pensie de la 1 octombrie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Noi măsuri pentru pensionarii cu deficiențe auditive 

Potrivit Agerpres, Simona Bucura-Oprescu a declarat că s-au găsit soluții pentru a completa noua lege a pensiilor, ale cărei efecte sunt deja cunoscute, și care se bazează pe contributivitate, menținând stagiile scurte de cotizare.

Aceasta a menționat că împreună cu reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, inclusiv Asociația Națională a Surzilor (ANSR), s-a discutat o soluție ce include un coeficient de solidaritate și puncte de sprijin pentru membrii comunității care au muncit și care, astfel, vor putea deveni pensionari.

Citește și: Câți pensionari MAI primesc mai puțin de 3.000 de lei? O categorie de pensii militare se va mări în luna octombrie

Totodată, ministrul a evidențiat progresele realizate în acest an în sprijinul persoanelor cu handicap grav. Din iunie 2024, aceste persoane beneficiază de o majorare de 10%, pe lângă creșterea bazată pe Indicatorul Social de Referință. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul suprem. Mulți prieteni la început s-au bucurat, pe urmă n-au înțeles.”

„Vă mulţumesc pentru faptul că anul acesta am reuşit împreună să găsim soluţii, astfel încât, pentru cei care sunt încadraţi în handicap grav, să nu avem doar majorarea cu Indicatorul Social de Referinţă, ci din iunie să existe şi acea majorare de 10% suplimentară, ceea ce este un pas înainte. Toate aceste drepturi se vor regăsi în legea specială în domeniu, Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ceea ce reprezintă un angajament ferm pentru statul român”, a

spus Simona Bucura- Oprescu, potrivit Agerpres.

Reforma în sprijinul celor cu adevărat în nevoie

Ministrul a subliniat și importanța reformei în curs de desfășurare, menită să asigure o protecție reală pentru cei care au nevoie specială, eliminând în același timp abuzurile de drepturi.

Citește și: Pensionarii pot contesta decizia recalculării în termen de 45 de zile! Documentele pe care trebuie să le conțină contestația

„Facem în această perioadă o adevărată reformă şi, odată cu Sistemul Naţional Integrat de Management al Dizabilităţii, ne dorim ca dumneavoastră, cei care cu adevărat meritaţi să aveţi drepturi superioare în raport cu cele pe care le aveţi astăzi, fiindcă cu adevărat aveţi o nevoie specială, să aveţi o evoluţie a acestor drepturi, timp în care cei care folosesc statutul dumneavoastră pentru a avea drepturi pe nedrept să nu le mai aibă.”

, a mai spus aceasta.

Reformele, inclusiv Legea 100/2024 privind asistența socială, vor continua pentru a asigura că statul român protejează și promovează drepturile celor care merită cu adevărat acest sprijin.