În noul proiect de lege, femeile se vor putea pensiona de la o anumită vârstă cu posibilitatea prelungirii activității în muncă până la vârsta de 70 de ani.
Care este vârsta minimă de pensionare
Potrivit proiectului, atât femeile, cât și bărbații, au un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.
Începând cu anul 2035, vârsta de pensionare pentru femei va crește la 65 de ani.
Situația este diferită în ceea ce privește femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani. Pentru acestea, vârsta de pensionare se va reduce cu câte 6 luni pentru fiecare copil, astfel încât pentru creșterea a doi copii vârsta de pensionare se reduce cu 1 an, pentru patru copii cu 2 ani, iar pentru șase copii cu 3 ani.
Citește și: Acești români vor primi 480 de lei de la stat începând cu 1 ianuarie. Despre cine e vorba?
„Persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor.
Proiectul legii pensiilor poate fi citit integral aici.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ce modificări aduce noua lege a pensiilor
Conform spuselor premierului Ciolacu, noua lege a pensiilor își propune să corecteze inechitățile și să majoreze pensiile mici.
Una dintre cele mai importante noutăți este faptul că această nouă lege a pensiilor va trece prin procesul de aprobare parlamentară și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.
Potrivit premierului, toate pensiile se vor majora cu 13,8% de la 1 ianuarie 2023.
Citește și: Pensionarii cu pensii mai mari de 2.000 de lei vor plăti impozit. Măsura se aplică de 1 ianuarie 2024
În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.
„România are legi. La anul, conform legii, va avea o indexare de 13,8%, este indicele de inflație pe anul trecut. Data trecută, coaliția, când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă, a hotărât să aplice un ajutor one-off, prin care am putut să mărim pensiile mai mici, și am făcut o medie de 12,5%, când indicele inflației era de aproape 15%. În viitoare lege a pensiilor se găsește că trebuie intervenit pe pensii cu indicele de inflație anual. Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. Sunt prevăzute închiderea anumitor inechități, legea nu poate fi pusă în aplicare instant. De la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,8%, conform legii”, a declarat premierul.