Pensionarea anticipată fără penalizare va fi permisă doar până la 31 august, înainte ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare la 1 septembrie. După această dată, pensionarea anticipată va fi însoțită de penalizări în anumite condiții, însă vor exista și excepții de la aceste reguli.
Noua lege a pensiilor prevede penalizări pentru pensionarea anticipată
Conform noii legi a pensiilor, stagiul minim de cotizare va fi ajustat în funcție de speranța de viață din România, iar pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată.
Referitor la pensionarea anticipată, noua lege introduce un sistem de penalizare în funcție de perioada rămasă până la atingerea vârstei standard de pensionare. Aceasta va permite pensionarea anticipată cu până la cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard, pentru persoanele care au realizat cu cel puțin cinci ani peste stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.
Stagiul complet de cotizare contributiv necesar pentru acordarea pensiei anticipate nu va include perioadele în care persoana a fost asigurată pe baza unui contract de asigurare încheiat după 1 ianuarie 2018, conform articolului 6 alineatul 2 din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 și ale noii legi.
Cuantumul pensiei anticipate va fi stabilit prin diminuarea pensiei pentru limită de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
La îndeplinirea condițiilor pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă, eliminându-se diminuările și adăugându-se eventualele stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare sau de suspendare a plății pensiei anticipate, conform tabelului nr. 4.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Persoanele care sunt exceptate de penalizări
Există totuși o categorie de pensionari care pot ieși la pensie mai devreme fără penalizări. Potrivit Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, bărbații care au împlinit 60 de ani și au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani pot beneficia de pensie anticipată fără nicio penalizare.
„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:
Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile”, a explicat ministrul Muncii.
În contrast, persoanele cu un stagiu de cotizare de 35 de ani pot ieși la pensie anticipat, dar vor fi penalizate. Noua lege reduce penalizarea de la 30% la 24% pentru această categorie.
Calculatorul vârstei de pensionare
Pentru a ajuta cetățenii să determine dacă se încadrează pentru pensia anticipată fără penalizare până la 31 august, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a pus la dispoziție un Calculator al vârstei de pensionare. Acesta permite românilor să afle dacă îndeplinesc condițiile necesare.
„De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
De exemplu, o femeie născută în iulie 1966 se poate pensiona anticipat fără penalizare dacă a acumulat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 42 de ani și 9 luni, ceea ce ar implica începerea muncii de la vârsta de aproximativ 15 ani. Dacă a început să muncească de la 23 de ani, având o vechime de 34 de ani și 9 luni, se poate pensiona anticipat, dar cu o penalizare de 30%.
Astfel, cei care doresc să beneficieze de pensia anticipată fără penalizări trebuie să acționeze până la sfârșitul lunii august, având în vedere modificările substanțiale aduse de noua lege a pensiilor.
Calculatorul vârstei de pensionare poate fi consultat AICI.