Noua lege a salarizării ar putea fi amânată pentru 2025, potrivit ministrului Muncii. Ce se întâmplă cu salariile românilor

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 06 nov 2023, 11:19

Sunt șanse ca măririile salariale să se amâne

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

Politicienii au asigurat angajații de faptul că salariile vor crește începând cu anul 2024, însă, măririle riscă să fie amânate.

Se vehiculează că noua lege a salarizării va intra în vigoare în anul 2025, în ciuda promisiunilor făcute de guvernanți, care, până de curând, anunțau că salariile vor crește la începutul anului viitor.

Ce anunț a făcut ministrul Muncii despre noua lege a salarizării

Respectiva lege ar trebui să fie finalizată, cel târziu, până la data de 1 ianuarie 2024, întrucât, după aceea, urmează perioada electorală, fiind interzis, prin lege, ca Guvernul să majoreze salariile cu 6 luni înainte de alegeri.

Astfel, sunt șanse destul de reduse ca proiectul de lege, care prevede numeroase modificări și asupra căruia încă mai este mult de lucru, să fie gata până la începutul lui 2024.

„Finalizăm partea de dialog social, după vom intra în discuţiile tehnice, vom continua cu partea de impact şi apoi vom trece efectiv în zona de negociere cu Comisia care să permită adaptarea, ajustarea salarizării în funcţie de anumiţi parametri specifici pentru fiecare unitate administrativ teritorială.

Fiecare dintre unitățile administrativ teritoriale au un specific care depinde de număr de locuitori, serviciile publice pe care le au. Sunt localități care vin și cu servicii publice pe partea de sănătate, pe partea culturală.”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Salarii mai mari pentru acești bugetari: „Este o anomalie pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare”

Ce modificări vor cunoaște salariile românilor

Foarte mulți români s-au plâns de inegalitățile dintre salarii, existând discrepanțe semnificative între ele. Din acest motiv, cei ce lucrează pe poziții asemănătoare, având aceleași seturi de atribuții, vor primi salarii egale, tocmai pentru a fi eliminate aceste diferențe.

„Toţi care se află în grilele inferioare sunt nemultumiţi şi acuză inechitate. În funcție de complexitatea și specificul fiecărei familii ocupaționale în parte. Să încercăm să ajungem la încadrări în grile apropiate pentru cei a căror muncă sunt de aceeaşi complexitate şi importanţă.”,  a transmis Mircea Burlacu, specialist în salarizare.

În consecință, una dintre modificările pe care le va aduce noua lege a salarizării va consta în egalizarea sistemului salarial, printr-o ierarhizare corectă a sumelor oferite angajaților.

Astfel, salariile celor din sectorul public vor fi împărțite într-o parte fixă și una variabilă, în funcție de performanța fiecăruia.

„Ne dorim să aducem echitate, o ierarhizare corectă, să venim cu elemente noi, maxim 20% sporuri pe fiecare ordonator de credite, respectiv cu posibilitatea de a veni cu bonusuri pentru angajaţii performanţi.”, a mai spus ministrul Muncii.

Citește și: Sporuri pentru angajații care lucrează în weekend! Câți bani în plus la salariu vor primi aceștia