Persoanele care stau la casă și au câini în curte trebuie să îndeplinească mai multe reguli. Aceste reguli impun distanța la care trebuie să fie așezată cușca câinelui de gardul vecinului, dar și materialul din care este realizată lesa patrupedelor. Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte proprietarii care stau la casă și au câini în curte.
Noua lege pentru proprietarii care stau la casă și au câini în curte
Proprietarii din România care stau la casă și au câini în curte vor fi nevoiți să îndeplinească mai multe condiții pentru a evita să primească o amendă de până la 500 de lei. Prima regulă pe care noua lege o aprofundează este legată de distanța la care trebuie să fie amplasată cușca câinilor de gardul vecinului, mai exact la minim 60 de centimetri.
Proprietarii care nu respectă această regulă riscă să primească o amendă de 500 de lei.
Citește și: Ce riscă stăpânii care nu le oferă anumite condiții, pe perioada caniculară, animalelor de companie
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Și cușca animalelor de companie este reglementată de noua lege, astfel înălțimea cuștii trebuie să fie dimensionată corespunzător taliei animalului. Animalul de companie trebuie să poată sta în picioare în cușcă sau să se întoarcă. Neîndeplinirea acestor reguli pot atrage asupra proprietarilor diferite sancțiuni.
Amenzi de până la 500 de lei pentru cine nu respectă condițiile
Proprietarii animalelor de companie din România sunt obligați să aibă carnetul de sănătate asupra lor atunci când ies cu patrupedele lor la plimbare.
Fiecare animal de companie va trebui să fie microcipat și înregistrat în Registrul de evidență a câinilor cu stăpâni, în caz contrar, oamenii legii îi pot sancționa pe proprietari.Proprietarii sunt nevoiți să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie. Pentru a se plimba cu animalele de companie pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajat, acestea trebuie să fie ținute în lesă, potrivit bzi.ro.
Proprietarii câinilor sunt obligați să îi asigure pe aceștia dacă rasele din care fac parte sunt considerate violente. Piața din România a pus în funcțiune două tipuri de asigurări, realizate în funcție de rasa câinelui. Categoria I este pentru câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, în timp ce categoria a II-a este pentru câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino, Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.