Nouă lege pentru șoferi! Amenzile pentru rovinietă ar putea dispărea

Autor: Diana Bostan

Dispare amenda automată pentru lipsa de rovinietă.

Sursa: Pixabay

Vești excelente pentru șoferii din România! Amenzile automate pentru lipsa rovinietei ar putea dispărea în curând, conform unui nou proiect de lege care a primit deja undă verde din partea Comisiei de Transport și Infrastructură.

Inițiat de un grup de deputați liberali, acest proiect introduce o schimbare majoră. Șoferii care circulă pe drumurile publice fără a avea rovinietă valabilă vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a fi sancționați imediat.

Citește și: Podul Giurgiu-Ruse se închide de azi, 10 iulie! Ce alternative de drum au șoferii

Dispare amenda automată pentru lipsă rovinietă

Potrivit economica.net, modelul propus este similar celui aplicat pentru taxa de pod de la Fetești, unde șoferii au un interval de timp pentru a plăti taxa după ce trec podul. În prezent, rovinieta trebuie achiziționată înainte de a circula pe drumurile naționale din afara județului de înmatriculare a mașinii.

Noua legislație oferă o perioadă de grație, oferind șoferilor șansa de a evita amenda, chiar dacă au uitat să achite taxa la timp.

Citește și: Prețul polițelor RCA urmează să fie plafonat până în această toamnă: Guvernul României "Plafonarea RCA-ului se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Deputatul PNL Alexandru Andrei, unul dintre inițiatorii proiectului, a declarat: „Dacă va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților, şoferii din România vor avea posibilitatea să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale, şi nu în mod obligatoriu înaintea accesării reţelei naţionale de drumuri”, a declarat deputatul, conform economica.net.

Tarifele rovinietei pentru autoturisme rămân neschimbate

Modificarea vine ca răspuns la numeroasele plângeri ale șoferilor, care au fost sancționați automat, fără a avea șansa să își remedieze greșeala. 

„Am gândit această modificare legislativă în contextul în care s-au înregistrat numeroase situaţii în care şoferii au fost amendaţi automat, fără a avea ocazia să îşi remedieze situaţia, considerâd că nu este corect ca șoferii care nu şi-au achitat rovinieta înainte de a circula pe drumurile naţionale (pentru că, pur și simplu, au uitat ori dintr-o eroare umană), să fie sancţionaţi fără avertisment și fără a avea posibilitatea de a corecta această scăpare.

De altfel, acest sistem se aplică, deja, cu succes în cazul taxei de pod de la Feteşti, unde şoferii au un interval de timp rezonabil pentru a achita taxa. Iniţiativa parlamentarilor liberali vine în sprijinul şoferilor de bună credinţă şi are la bază nevoia de a oferi soluţii corecte, adaptate realităţilor cotidiene”, a mai transmis liberalul Alexandru Andrei, conform sursei menționate anterior.

Citește și: În cât timp vine amenda pentru rovinietă? Ce prevede legea

În prezent, amenzile pentru lipsa rovinietei variază între 250 și 500 de lei pentru autoturisme și pot ajunge la 4.500 de lei pentru camioane de mare tonaj. De asemenea, șoferii au opțiunea de a cumpăra rovinieta pe durate scurte, chiar și pentru o singură zi.

Tarifele rovinietei pentru autoturisme rămân neschimbate: 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, și 28 de euro pentru un an, notează economica.net. Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților, unde, dacă va fi aprobat, va aduce o ușurare pentru șoferii care din diverse motive uită să achite la timp taxa de drum.