Noua metodă prin care hoții te pot lăsa fără bani în cont! Află cum poți evita astfel de înșelătorii

Autor: Andrei Costanda

Hoții recurg la metode din ce în ce mai ingenioase pentru a prejudicia persoanele vulnerabile

Sursa: PixaBay

Românii sunt avertizați să nu răspundă și să nu dea click pe mesajele frauduloase trimise în numele Poștei Române.

În ultimele luni, tot mai mulți români cad victime unei escrocherii în care infractorii se dau drept reprezentanți ai Poștei Române. Escrocii lansează anunțuri false în mediul online și trimit Email-uri frauduloase sub pretextul unor servicii legitime, cu scopul de a obține informații personale și financiare de la cetățeni.

Metoda Poșta Română

Metoda folosită de hoți este simplă, dar eficientă: aceștia trimit Email-uri în numele Poștei Române, în care informează destinatarii că au primit un colet pe care nu l-au putut ridica deoarece nu se aflau acasă.

Mesajele sunt detaliate și includ numere de comandă fictive și instrucțiuni pentru reprogramarea livrării. Un exemplu tipic al unui astfel de mesaj este următorul:

„A apărut o problemă în timpul procesului de livrare

Stimate client,

Am încercat să livrăm pachetul dumneavoastră pe 29/07/2024, dar nimeni nu a fost disponibil pentru a-l primi.

Pachetul a fost returnat la depozitul nostru și livrarea trebuie reprogramată.

Număr comandă: 111962998804

Click aici pentru a actualiza

Notă: Dacă nimeni nu este disponibil pentru a primi pachetul după două sau trei încercări, acesta poate fi returnat expeditorului.

Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Vă mulțumim pentru încredere!

Poșta Română”

Pentru a părea credibili, infractorii includ detalii oficiale, cum ar fi „© 2024 Poșta Română Toate drepturile rezervate” în mesajele lor.

Românii care primesc aceste Email-uri sunt îndemnați să apese pe un buton de tip „Click aici pentru a actualiza”, care îi direcționează către serverele controlate de escroci.

Odată ajunși acolo, li se solicită să furnizeze informații personale și financiare, care sunt ulterior folosite pentru a le goli conturile bancare.

Citește și: Mira, imagini de pe patul de spital! Procedura care i-a dat mari bătăi de cap. Ce a pățit cântăreața

Citește și: „Te iubesc, mă!”. Cine este tânărul care a izbucnit în lacrimi în brațele lui David Popovici după ce a obținut medalia de aur? Gestul incredibil al campionului

Cum să previi astfel de capcane

Experții în securitate cibernetică oferă câteva recomandări pentru a evita aceste capcane:

  1. Verificați adresa de Email a expeditorului: Treceți cursorul peste numele expeditorului fără a da click pentru a vedea adresa reală. De multe ori, adresa poate aparține unui escroc dintr-o altă țară, chiar dacă la prima vedere pare a fi oficială.
  2. Fiți sceptici în fața mesajelor neașteptate: Dacă primiți un Email de la o instituție cunoscută, dar nu așteptați niciun colet sau corespondență, este bine să verificați direct cu instituția respectivă înainte de a lua orice acțiune.
  3. Nu oferiți informații personale prin Email: Instituțiile de încredere nu vor solicita niciodată informații sensibile, cum ar fi parolele sau datele cardului de credit, prin Email.

Securitatea cibernetică este o componentă esențială a infrastructurii oricărei organizații moderne și nu se limitează doar la responsabilitățile departamentului IT. Ghidul realizat de echipa DNSC (Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică) prezintă cele șapte principii fundamentale ale securității cibernetice în managementul organizațiilor și oferă soluții pentru a asigura o apărare robustă împotriva amenințărilor online.

Întreg ghidul poate fi urmărit AICI.

Articol preluat de pe Capital.ro.

 


Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!