Noua tulpina a virusului SARS-CoV-2 descoperita de Organizatia Mondiala a Sanatatii a aparut initial in America Latina, mai exact in Peru, in luna august a anului trecut, insa treptat s-a raspandit in tot mai multe state sud-americane, potrivit Euronews.
Noua tulpina a coronaviruslui, denumita Lambda de catre OMS, a ajuns si in Europa!
Cea mai recenta varianta a virusului SARS-CoV-2 a ajuns si pe continentul european, unde deja multe tari se confruntau cu extinderea rapida a tulpinei Delta, cea provenita din India.
In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a trecut noua varianta Lambda a coronavirusului pe lista celor ingrijoratoare, ci a lasat-o deocamdata pe lista variantelor de interes, ceea ce reprezinta faptul ca aceasta a fost doar indentificata in mai multe tari europene, insa urmeaza sa fie analizata pentru a se sti cat de contagioasa este pentru populatie.
Conform Organizației Panamericane de Sanatate (OPS), tulpina Lambda a fost decoperita pentru prima data in Peru, anul trecut, iar anul acesta a fost depistata in 82% din probele de laborator efectuate in lunile mai si iunie.
Totodata, Jairo Mendez, consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, a precizat in data de 30 iunie ca tulpina Lambda a fost decoperita în opt state din America de Sud si Caraibe, si a aparut sporadic si in alte tari din regiune.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
"Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control și reducere a transmiterii", a
Autoritatile din domeniul Sanatatii Publice din Anglia au transmis recent ca au fost descoperite cateva cazuri de infectare cu noua tulpina Lambda a coronavirusului și au declarat ca aceasta are ar avea o posibila transmitere crescuta si totodata o rezistenta mai mare la anticorpii neutralizanti, insa cu toate acestea mai este inca nevoie de studii aprofundate.