Noua tulpina sud-africana de coronavirus a ajuns si in Romania! Au fost confirmate primele cazuri!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 22 iul 2022, 08:55
Autoritatile din Romania sunt in alerta dupa ce noua tulpina sud-africana a fost confirmata si in Romania.

Specialistii unei clinici private din Romania au identificat primele doua cazuri de infectare cu noua tulpina sud-africana pe teritoriul tarii noastre.

La inceputul lunii ianuarie in Romania a fost confirmat primul caz de infectare cu noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie, mai contagioasa decat cea clasica. Aceasta noua tulpina britanica fusese depistata pentru prima data in luna octombrie in Anglia. Iar de atunci, aceasta varianta de COVID-19 a devenit dominanta in Londra si in partea de sud-est a Marii Britanii. Chiar si in tara noastra au inceput sa fie identificate din ce in ce mai multe cazuri de infectare cu noua tulpina britanica.

Potrivit libertatea.ro, Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a transmis faptul ca pana la data de 2 martie 2021 au fost confirmate 200 de cazuri cu noua tulpină britanica de COVID-19.

Tulpina sud-africana a ajuns si in Romania!

Aparitia noilor tulpini de COVID-19, mult mai contagioase, din Marea Britanie si din Africa de Sud, a dat adus panica si ingrijorare in randul autoritatiilor, care se grabesc acum sa duca la bun sfarsit campania de vaccinare pentru a se

incerca astfel protejarea populatia de un nou val epidemic mult mai agresiv.

In cursul zilei de astazi, 5 martie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu noua tulpina sud-africana de coronavirus in Romania.

Specialistii biologi ai unei clinici private au analizat un lot de 93 de probe in mod aleatoriu si au depistat printre acestea doua probe care contin tulpina de coronavirus din Africa de Sud si 72 care contin tulpina britanica.

Cele doua cazuri de infectare cu noua tulpina sud-africana au fost depistate la o persoana din Bucuresti si respectiv la persoana din Pitesti.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, primul caz confirmat cu tulpina sud-africana este o persoana de sex feminin din capitala, care provine dintr-un focar familial cu trei cazuri de COVID-19, din care unul a fost confirmat cu B.1.351.

Iar in ceea ce priveste cel de-al doilea caz este un barbat de cetatenie turca, stabilit in Pitesti, despre care se stie ca este esimptomatic, care a fost testat la cerere, in vederea realizarii unei calatorii in Turcia, fara istoric de calatorie si fara contact cu un alt caz confirmat.

"Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România.

Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre. În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puțin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu.
Răspândirea acestei tulpini explică și trendul ascendent în ceea ce privește infectările și numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă.

Credem că valul 3 și poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunțat instituțiile statului despre aceste evoluții, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus și să fim pregătiți să acționăm în consecință", a precizat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere realizat de clinica MedLife, potrivit hotnews.ro

Citeste si: Focar cu noua tulpină de COVID-19 la o școală din București? Câte cazuri noi sunt și ce se întâmplă cu deschiderea școlilor?

Citeste si: Noua versiunea a virusului COVID-19 este aproape de România. Au fost confirmate primele cazuri de infectare