Noul an bisericesc 2022. De ce noul an bisericesc începe pe 1 septembrie

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 mai 2023, 03:15

Noul an bisericesc începe pe 1 septembrie

Sursa: unsplush

Cu toate că Anul Nou începe la data de 1 ianuarie, noul an bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie la data de 31 august.

Accentul slujbelor bisericești care au loc la începutul anului calendaristic este pus pe Sfântul Vasile, dar anul nou bisericesc începe anual pe 1 septembrie.

Citeste si: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Pe ce dată pică. Este ultima mare sărbătoare din anul acesta bisericesc

De ce începe noul an biserices pe 1 septembrie

De ce începe noul an bisericesc pe 1 septembrie
[Sursa: unsplush]

Potrivit Sfintei Tradiții aceasta este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea pe pământ.Începutul noului an bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Au decis această dată în amintirea intrării lui Iisus Hristos în mijlocul adunării evreilor, vestind tuturor noul an. 

„Este vorba de o tradiție veche, iudaică, pe care biserica creștină a moștenit-o. Biserica creștină a încercat să cuprindă anul bisericesc între cele două mari sărbători ale Maicii Preacurate, Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie și Adormirea Maicii Domnului – 15 august.

De asemenea, tradiția aceasta veche spune că Dumnezeu ar fi creat lumea toamna, dar și că Mântuitorul ar fi început activitatea Sa misionară tot toamna”, spune Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Citeste si: Pe ce dată este Sfânta Maria în 2022. Ce e interzis să faci în această zi de mare sărbătoare

Anul biserices are și acesta perioade mai importante stabilite de Sfinții Părinți ai Bisericii încă din primele secole ale creștinismului și au un caracter pascal „Cel mai important eveniment din anul bisericesc este Învierea Domnului de aceea perioada pregătitoare pentru Înviere este perioada Triodului, perioadă de pocăință care are 10 săptămâni. Perioada Penticostarului este perioada post-pascală și are 8 săptămâni. Apoi urmează Perioada Octoihului în care întâlnim cântările Învierii rânduite după cele opt glasuri”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Cu toate că nu este o sărbătoare propriu-zisă, totuși există câteva manifestari specifice schimbării anului bisericesc, iar cu această ocazie, Patriarhia Română va reliza slujbe de mulțumire pentru tot anul ce a trecut, dar și rugăciuni pentru noul an bisericesc ce va începe.

Ce superstiții sunt când se schimbă anul bisericesc

Superstiții ce vin cu schimbarea anului bisericesc
[Sursa: unsplush]

În tradiția populară, schimbarea anului bisericesc este în strânsă legătură cu vremea pentru următorul an. Se spune că așa cum va fi vremea în ziua schimbării anului bisericesc, așa va fi tot anul ce urmează, iar dacă va ploua dimineața, atunci primăvara va fi una ploioasă. Pe lângă aceste două superstiții legate de vreme se mai numără și faptul că dacă în prima parte a zilei de 1 septembrie va fi o vreme nefavorabilă, atunci toamna va fi una grea.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 18 august 2022. Este prăznuit un mare sfânt și făcător de minuni. Joi se rostește rugăciunea pentru vindecare

Surse: basilica.ro, libertatea.ro