Noul Cod Rutier 2022! Traficul va fi monitorizat cu sisteme Big Brother. Șoferii care nu respectă regulile de circulație vor primi amenzile prin mail

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 sep 2022, 03:20

Noul Cod Rutier 2022! Traficul va fi monitorizat cu sisteme Big Brother. Șoferii care nu respectă regulile de circulație vor primi amenzile prin mail

Sursa: PixaBay

Codul Rutier 2022 ar putea fi modificat dacă proiectul de lege adoptat de Senat va fi aprobat și de Camera Deputaților, promulgat și președinte și apoi postat în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege care poate schimba Codul Rutier are în vedere ca drumurile publice din România să fie monitorizate video de Poliţia Română, astfel încât amenzile şoferilor să fie hotărâte automat, la fel ca şi aplicarea lor.

Traficul ar putea fi monitorizat cu sisteme Big Brother dacă se aprobă proiectul de lege adoptat de Senat

Proiectul de lege are în vedere dezvoltarea unui sistem de camere de supraveghere la nivel naţional, operat de Poliţia Română, astfel încât şoferii nu respectă legea să fie amendaţi automat pe baza

probelor video surprinse de camerele de supraveghere, fixe sau mobile.

Citeste si: În cât timp iese alcoolul din sânge. După cât timp te poți urca la volan dacă ai consumat alcool de sărbători

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sistemul video ar urma să trimită automat la adresa șoferului filmat când încalcă regulile de circulație o fotografie care să demonstreze acest lucru împreună cu procesul verbal de constatare a contravenţiei. Procesul verbal va fi transmis în maxim 90 de zile, prin poștă sau prin email, iar amenzile vor fi plătite într-un cont special destinat acestor amenzi.

Citeste si: Amenzi de până la 2900 de lei pentru șoferii care au lipite afișe sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii. Sancțiunile prevăzute de Codul Rutier

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres.

Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, spune proiectul de lege adoptat de Senat.

Punctul de amendă se plafonează

Prin intermediul OUG 130/2021, Guvernul a decis plafonarea punctului de amendă, măsură adusă în 2018. Punctul de amendă rămâne la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022. 

Ținând cont de faptul că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, valoarea lui ar fi trebuit, începând de la 1 ianuarie 2022, să crească la 255 de lei.