Noul Cod Rutier 2023: Noi schimbări intră în vigoare din martie! Amenzi uriașe pentru șoferi

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 nov 2023, 02:45

Din luna martie, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi.

Sursa: https://pixabay.com/

Începând cu luna martie 2023, șoferii pot fi amendați direct de la ghișeul de înmatriculări auto.

Din martie intră în vigoare noul Cod Rutier. Polițiștii vor avea voie să dea amenzi direct de la ghișeul de înmatriculări auto.

Polițiștii de la înmatriculări vor avea posibilitatea să amendeze șoferii

Din luna martie, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi în cazul nepreschimbării permisului sau talonului auto ori neradierii vehiculului deținut în termenul legal, dar și pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul emis în străinătate, potrivit unei ordonanțe oficializate marți.

În plus, deținătorii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

Citește și: Modificări Codul Rutier 2023: Începând cu luna martie, polițiștii de la înmatriculări vor putea să le dea amendă șoferilor care au actele expirate

Cu ajutorul  OG 11/2023 vor avea loc mai multe modificări la Codul Rutier, scopul lor fiind armonizarea cadrului legal privind circulația pe drumurile publice.

Ordonanța de față se va aplica din 2 martie 2023.

Ce mai importantă schimbare va fi abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții.

Care sunt motivele pentru care șoferii vor putea fi amendați

Șoferii vor putea fi amendați de către acești polițiști, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru:

- neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conținutului celor în vigoare;

- neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

- neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;

- deţinerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile ar urma să fie cuprinse între 580 și 2.900 de lei

Prin ordonanță se reglementează, în mod expres, la nivelul legislației primare, posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente să elibereze permise de conducere și certificate de înmatriculare pot elibera dovezi înlocuitoare ale acestor documente.

Astfel că, în Codul rutier se va introduce următoarea prevedere : “La cererea proprietarului sau deținătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situațiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile”.

Citește și: Amenzi Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă traversezi pe roșu?

De asemenea, Codul rutier va stabili clar că, până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia (valabilă maximum 30 de zile).

Se mai reglementează competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale și este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și în ceea ce privește proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului.

Sursă: evz.ro