Noul Contract-Cadru 2023: Care sunt serviciile medicale de care beneficiază orice gravidă?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 apr 2024, 05:40

Începând cu 1 iulie, se extinde lista afecțiunilor care permit prezentarea direct la medicul de specialitate.

Sursa: pixabay.com

Începând cu 1 iulie, se extinde lista afecțiunilor care permit prezentarea direct la medicul de specialitate.

Hotărârea care conține noul contract-cadru prevede anul acesta, începând cu 1 iulie, noi servicii medicale puse la dispoziția gravidelor. 

Ce prevede noul contract-cadru 2023?

Contract-cadru, care tratează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale de la 1 iulie 2023 este cuprins în  HG 521/2023, iar normele de aplicare sunt cuprinse în Ordinul MS/CNAS nr. 1857/441/2023. 

Astfel, femeile gravide vor putea beneficia de mai multe analize decontate.

Citește și: Ministrul Muncii vrea să taie din sporurile bugetarilor. Simona Bucura-Oprescu: “Ne dorim să nu mai avem discrepanțele pe care le-am văzut”

Care sunt serviciile specifice de care pot beneficia gravidele?

Conform CNAS, viitoarele mămici vor putea beneficia de mai multe analize decontate, iar printre acestea se vor putea regăsi:

1 Serviciile decontate de către medicul de familie:

În asistența medicală primară se acordă consultații de monitorizare a evoluției sarcinii şi lăuziei. Astfel, femeia gravidă este luată în evidență de medicul de familie încă din primul trimestru al sarcinii și, în cazul în care sarcina evoluează normal, fără complicații, din luna a treia până în luna a șaptea se efectuează lunar câte o consultație de supraveghere. Din luna a șaptea până în luna a noua aceste consultații sunt bilunare.

De asemenea, medicul de familie poate efectua două vizite la domiciliul pacientei pentru a urmări evoluția lăuziei, imediat după externarea noii mame din maternitate și o lună mai târziu.

Tot în cadrul supravegherii gravidei, medicul de familie promovează alimentația sugarului exclusiv cu lapte matern, în primele șase luni de viață, precum și continuarea alimentației la sân pentru încă minim alte șase luni. Acesta mai poate recomanda teste precum cele pentru depistarea HIV, a hepatitelor cronice B și C și a sifilisului.

Începând cu prima prezentare la medicul de familie, acesta va lua în evidență gravida și va putea elibera o adeverință prin care se atestă existența sarcinii.

Citește și: Începând cu 1 august, o anumită categorie de bugetari va primi bani în plus la salariu

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

2 Serviciile decontate de către medicul specialist:

Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar și fără bilet de trimitere, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultație de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum şi o consultație similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naştere, în cadrul căreia, după caz, se poate recomanda efectuarea de analize și investigații sau internarea în spital.

3 Serviciile oferite în spitale:

În unitățile sanitare cu paturi, se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internări de zi în scopul supravegherii sarcinii normale, cu condiția ca unitatea să aibă laborator de analize medicale și cabinet medical de specialitate.

Spitalul va avea obligația să efectueze consultații de specialitate și următoarele analize/investigații: hemoleucogramă completă, determinarea grupului sanguin ABO și Rh, uree serică, acid uric seric, creatinină serică, glicemie, TGP, TGO, TSH, examen complet de urină (sumar+ sediment), VDRL sau RPR, testare HIV, evaluarea infecțiilor cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, citomegalovirus, hepatită B şi C), secreție vaginală, examen Babeş-Papanicolau sau test de toleranță la glucoză per os +/- hemoglobină glicată,  biometrie fetală, detecția streptococului de grup B, precum și ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii.

În internare de zi se  mai poate efectua și supravegherea sarcinilor cu risc crescut, astfel:

- pentru edemul gestațional, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, creatinină serică, acid uric seric, TGP, TGO, examen complet de urină (sumar+ sediment), dozare proteine urinare, proteine totale serice, ecografie obstetricală și ginecologică;

- pentru hiperemeza gravidică ușoară, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, sodiu seric, potasiu seric, examen complet de urină (sumar+ sediment), uree serică, acid uric seric, creatinină serică, ecografie obstetricală și ginecologică;

- pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III de sarcină, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, cardiotocografie, ecografie obstetricală și ginecologică;

- pentru monitorizarea gravidei cu tulburări de coagulare/trombofilii ereditare și dobândite, serviciile obligatorii sunt: consultații de specialitate, antitrombină III, proteină C, proteină S, dozarea hemocisteinei serice, control hemocisteină serică, factor V Leyden, anticoagulant lupic screening și confirmare, ecografie obstetricală și ginecologică.

Sursă: avocatnet.ro

 

 

Taguri: