Televiziunile rusești nu au avut de ales decât să urmărească conferința de presă anuală a lui Vladimir Putin din 14 decembrie- aceasta a fost difuzată pe toate rețelele de televiziune terestre. După o pauză de un an, în 2022, când succesul contraofensivei ucrainene din toamnă a însemnat că nu prea mai existau vești bune despre care să se vorbească, Putin a revenit pe calea undelor pentru o conferință de presă de patru ore și o sesiune telefonică de întrebări și răspunsuri, în care a răspuns la întrebări preaprobate și și-a promovat candidatura pentru alegerile de anul viitor.
Se pare că au fost prezenți 600 de jurnaliști, în marea lor majoritate de la instituții de presă rusești. Telespectatorii au avut parte de Putin ca "omul poporului", dispus să răspundă la întrebări care, la prima vedere, erau ușor critice la adresa "operațiunii militare speciale" și a efectului pe care aceasta l-a avut asupra vieții oamenilor obișnuiți.
Întrebările care au venit prin text au fost afișate pe un ecran din sala de conferințe de presă, cum ar fi: "Ce s-a întâmplat? "Spuneți-ne, când se va îmbunătăți viața noastră?" și "Bună ziua, cum se poate trece
Dar evenimentul a fost în mod clar puternic regizat și conceput pentru a reflecta o conducere care deține controlul deplin asupra evenimentelor și care este încrezătoare atât în câștigarea războiului din Ucraina, cât și în obținerea unui nou mandat de șase ani la alegerile de anul viitor.
O țară în război
Războiul, sau "operațiunea militară specială", așa cum este încă cunoscută în mod eufemistic, a fost o temă dominantă pe parcursul celor patru ore de eveniment.
Putin și-a reiterat tema constantă a Ucrainei ca fiind o națiune de ultranaționaliști, evocând memoria lui Stepan Bandera. Organizația lui Bandera a colaborat cu naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a lupta împotriva ocupației sovietice a Ucrainei și a luat parte la uciderea în masă a evreilor și polonezilor. În contextul unei noi agresiuni rusești, moștenirea sa a devenit din ce în ce mai contestată.
Ea a fost mult timp un punct cheie al propagandei lui Putin- la fel ca și argumentul său conform căruia ucrainenii și rușii sunt în esență un singur popor: "Ceea ce se întâmplă acum este o tragedie imensă; este ca un război civil între frați care se află în părți diferite [ale conflictului]". Putin a abordat, de asemenea, problema mobilizării, susținând că, din moment ce atât de mulți oameni se oferă voluntari pentru a lupta, un alt val de mobilizare ar fi inutil: "Sunt 1.500 de luptători voluntari care sunt recrutați în fiecare zi în întreaga țară. Așadar, împreună cu voluntarii vor fi aproximativ o jumătate de milion de oameni până la sfârșitul acestui an... Deci, pentru ce avem nevoie de mobilizare? Nu este absolut deloc nevoie de ea astăzi".
Economia și sancțiunile
Putin a fost foarte optimist în ceea ce privește sănătatea economiei Rusiei, șomajul scăzând la 3%, iar salariile reale crescând aparent cu 8%, după ce se ține cont de inflație, care se pare că este de 7,5%. Mulți analiști au legat această aparentă revenire a economiei rusești de creșterile masive ale cheltuielilor militare, sau de "keynesianismul militar", care a stimulat semnificativ producția industrială a Rusiei.
Deși a recunoscut că inflația a fost o problemă (Putin și-a cerut scuze unui pensionar pentru prețul ridicat al ouălor), Putin a remarcat că creșterea economică măsurată prin PIB și-a revenit din 2022, când a scăzut cu 2,1%, la un procent pozitiv de 3,5% în acest an, "înseamnă că am recuperat pierderile și am făcut un pas înainte semnificativ".
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Putin a făcut, de asemenea, mare caz de ceea ce a numit "suveranitate". Înțelegerea sa a acestui termen pare să fie izolarea Rusiei de normele sistemului internațional. "Pentru o țară ca Rusia, existența, simpla existență, este imposibilă fără suveranitate. Fără suveranitate, Rusia ar înceta să mai existe, cel puțin în forma în care există astăzi și a existat timp de o mie de ani."
Relații internaționale
Ca de obicei, Occidentul- sau elitele occidentale- au fost prezentate ca fiind sursa tuturor tensiunilor internaționale, iar țările europene (cu excepția Ungariei și Slovaciei, care au ambele guverne pro-ruse) au fost prezentate ca fiind cățeii de companie ai Washingtonului, care execută ordinele Americii.
De asemenea, el a acuzat NATO că "depășește obiectivele statutare ale acestei organizații, blocul nord-atlantic", îndreptându-și atenția spre Asia. Între timp, Rusia și China: "nu fac nimic de genul acesta. Da, suntem implicați în cooperarea militară, economică și umanitară, dar nu creăm niciun bloc".
De asemenea, el a făcut legătura între ceea ce a descris ca fiind creșterea islamofobiei și antisemitismului și rusofobie, acuzând uneori mass-media occidentală că alimentează sentimentele antirusești.
Viitorul
Pe măsură ce se apropie cea de-a doua aniversare a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, mulți oameni se întreabă dacă- și de ce- poporul rus consimte la războiul din Ucraina. În condițiile în care disidența a fost criminalizată, ratingul de aprobare al lui Putin pare să rămână ridicat, potrivit unui sondaj recent realizat de respectatul Levada Centre.
Și, cu un control aproape complet al mass-mediei de știri din Rusia, cu o nouă generație de elevi cărora li se predă o viziune a istoriei aprobată de Kremlin și cu planuri ca veteranii să instruiască elevii, Putin urmărește să se asigure că lucrurile rămân așa.
Întrebat ce i-ar spune lui Vladimir Putin care a venit la putere în 2000, acesta a răspuns: "I-aș spune: sunteți pe drumul cel bun, tovarăși. Împotriva a ce l-aș avertiza? Împotriva naivității și a încrederii excesive în așa-numiții noștri parteneri".
Citește și: Tinder cu abonament de 499$ pe luna?? Afla despre "invite only"
Citește și: UEFA pierde în disputa privind Superliga
Citește și: Ascensiunea Taylor Swift- Cum a ajuns la succesul imens?