Un nou program RABLA 2022 vine în sprijinul românilor care vor să caseze un autoturism vechi, dar care nu vor să-și cumpere o mașină nouă. Minsitrul mediului, Barna Tanczos a explicat ce bani oferă și care sunt condițiile noului program RABLA 2022.
Noul program RABLA 2022
Un nou program RABLA 2022 vine în sprijinul românilor care dețin autoturisme vechi pe care doresc să le caseze, dar care nu vor să cumpere o mașină nouă apoi.
Pe lângă programele deja existente, Rabla Clasic și Rabla Plus, prin noul program RABLA 2022 se dorește scoaterea din circulație a sute de mii de mașini vechi.
Potrivit unui raport al Poliției din 2021, în România sunt înmatriculate 4,3 milioane de autoturisme.
Cel mai probabil, noul program RABLA 2022 va începe în luna iulie, iar românii care doresc să scape de rable vor primi bani pe care îi vor cheltui așa cum își doresc, fără să fie obligați să cumpere o mașină nouă.
Condițiile noului program RABLA 2022
Referitor la sumele de bani acordate și la condițiile noului program RABLA 2022, ministrul Mediului a anunțat că suma pe care o vor primi românii care își doresc să scape de mașinile vechi va fi de cel puțin 3000 de lei, bani pe care îi pot cheltui apoi după bunul plac, fără să fie nevoiți să cumpere o mașină nouă.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Am mai venit cu încă un program care va porni pe 1 iulie, dacă totul merge bine şi reuşim să ne înţelegem cu autorităţile publice locale.
Referitor la condițiile noului program RABLA 2022, românii care vor să scape de rable trebuie să afle că nu toate mașinile vechi vor putea beneficia de acest program. Cei care vor să primească cel puțin 3000 de lei în schimbul autoturismului vechi trebuie să caseze o mașină mai veche de 15 ani.
Citeste si: RABLA 2022: Încep înscrierile în Programul Rabla pentru persoanele juridice
Programul RABLA CLASIC
În ceea ce privește programul RABLA Clasic, suma pe care românii o primesc atunci când casează o mașină veche este de 6000 de lei, respectiv 9000 de lei pentru 2 autoturisme vechi, la care se adaugă următoarele ecobonusuri:
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
- ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
În ceea ce privește programul RABLA PLUS, ecotichetul este în valoare de 51.000 de lei pentru achiziția unei mașini electrice sau pe hidrogen, dar și 26.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini hibride.
O nouă etapă a programelor RABLA CLASIC și RABLA Plus va începe pe 13 mai, a anunțat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
„Pe data de 13 mai se va lansa noua sesiune «Rabla». Am făcut o reaşezare a bugetelor ţinând cont de cererea şi nevoia pieţei pentru un număr cât mai mare de autovehicule electrice. Am alocat pentru Programul «Rabla» – persoane fizice suma de 335 de milioane de lei, pentru persoane juridice suma de 123 de milioane de lei şi, pentru prima dată, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale vor avea o axă de finanţare doar a lor, a cărei alocare va fi de 50 de milioane de lei.
De asemenea, pentru Programul «Rabla Plus» persoane fizice am alocat 262 de milioane de lei, pentru persoanele juridice – 190 de milioane de lei, iar instituţiile publice vor avea, de asemenea, 100 de milioane de lei alocate numai în această sesiune”, a declarat Neculaescu, citat de adevărul.ro.