Autoritățile au stabilit această săptămână ca legea prin care apartamentele din blocurile racordate la sistemul centralizat trebuie să aibă montate contoare de apă caldă și căldură să se amâne, dar care este data până la care trebuie să se conformeze românii.
Noul termen până la care românii trebuie să aibă montate contoare de apă caldă și căldură
Legea promulgată în această săptămână de către președintele Klaus Iohannis arată că noul termen până la care românii ce locuiesc în apartamente din blocurile racordate la sistemul centralizat trebuie să își monteze contoare de apă caldă și căldură până la data de 31 decembrie 2022, legea fiind amânată încă din anul 2007.
Această lege apărută oficial în anul 2021 a fost amânată tot în același an din cauza numărului mare de apartamente ce mai trebuiau să își instaleze contoare, estimat de autorități, de aproximativ 550.000.
”Această Lege practic prorogă de la 31 decembrie 2022 până la 31 decembrie 2023 termenul până la care exista obligația de montare a sistemelor de măsurare individuală: contoare individuale sau repartitoare, acolo unde nu este fezabil să montezi contor. Practic, până la 31 decembrie trebuie să ne montăm ori contoare ori repartitoare. Ceea ce aici nu apare, dar apare în penultima modificare a legii, este obligația autorității publice locale de a face un regulament în care să se specifice cum stabilești dacă este fezabil să montezi contor sau repartitor”, a declarat președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță, potrivit hotnews.ro.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cât vor scoate românii din buzunare pentru montarea contoarelor
Achiziționarea unui contor sau repartitor nu ar trebui să depășească 70-100 de lei, însă acestea trebuiesc montate pe fiecare calorifer din locuință, ceea ce înseamnă că în funcție de numărul de camera pe care îl avem, valoarea finală a achiziției va fi mai mare.
În funcție de numărul de camera, pentru o garsonieră, suma plătită ar fi de aproximativ 140 de lei, pentru un apartament cu două camera se va plăti între 280-400 de lei, iar pentru apartamentele cu 3 sau 4 camere, valoarea poate fi de peste 500 de lei.
Pe lângă achiziționarea contoarelor sau a repartitoarelor, se mai adaugă și plata pe care românii o vor face la montarea, citirea și interpretarea datelor acestora.
Citește și: Repartitoarele pentru căldură devin obligatorii! Ce amenzi riscă cei care nu le montează
Surse: avocatnet.ro, digi24.ro