Legea pensiilor în România suferă modificări semnificative, iar ultima noutate privind recalcularea începând cu 1 septembrie aduce clarificări importante pentru pensionari. Într-o declarație recentă, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a adus în atenție schimbările esențiale ce vor influența recalcularea pensiilor.
Care sunt noutățile care apare în noua lege a pensiilor?
O noutate importantă în noua lege a pensiilor aduce modificări semnificative pentru recalcularea pensiilor, începând cu data de 1 septembrie.
„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.
Al 13-lea salariu va fi luat în calcul la recalcularea pensiilor
Daniel Baciu a precizat că, potrivit noii legi a pensiilor, veniturile brute care includ sporuri cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acordul global sau diverse prime și sporuri primite sporadic în activitate, vor fi acum luate în calcul la recalcularea pensiilor. Această modificare va fi pusă în aplicare de la 1 septembrie, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și achitat contribuții de asigurări sociale.
De asemenea, Baciu a subliniat și importanța evitării unor situații în care pensionarii să primească adeverințe cu sume mai mici decât cele din carnetul de muncă. Prin noua lege, se asigură că, în astfel de cazuri, pensiile nu vor scădea, ci vor rămâne la cuantumul cel mai avantajos pentru beneficiari.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Aceste modificări îi vor afecta atât pe cei care vor ieși la pensie după data de 1 septembrie, cât și pe pensionarii aflați deja în plată. Cei care au avut sporuri în dosarele de pensie nu vor mai fi nevoiți să obțină adeverințe suplimentare de la angajatori, deoarece acestea vor fi calculate automat din oficiu. Însă, cei care nu au avut aceste sporuri înregistrate în dosarele lor de pensie vor trebui să obțină documente de la angajatorii anteriori.
În ceea ce privește recalcularea pensiilor, Baciu a explicat că aceasta va fi efectuată pentru cei care au avut astfel de sporuri și va fi urmată de o majorare a pensiilor, conform noilor prevederi legislative. Astfel, cei aproximativ trei milioane de români care sunt vizați de aceste modificări vor beneficia de o creștere suplimentară a veniturilor începând cu 1 septembrie.
Citește și: Cum se face pensionarea anticipată în 2024? Reguli importante
Daniel Baciu: ”Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale. Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula. Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit”
Pensiile românilor au cunoscut deja o majorare de 13,8% la începutul anului, însă modificările aduse de noua lege a pensiilor vor aduce încă o creștere a acestora, asigurându-le pensionarilor un venit mai adecvat și mai echitabil în raport cu contribuțiile lor pe durata activității.